Vermilia: Kätkyt

Het debuutalbum ‘Kätkyt’ van Vermilia werd in 2018 op de markt gebracht en was verkrijgbaar op cd, als cassette en als digitale download. Nu mogen ook vinyl fanaten zich in de handen wrijven, want nu is het de beurt aan een vinyl-uitgave van dit album dat door liefhebbers van atmospheric pagan / black metal toen als een van de toppers in het (sub)genre werd uitgeroepen. Achter Vermilia schuilt één dame die ook zich ook Vermilia laat noemen. De dame in kwestie zorgt op dit debuut voor acht tracks die stuk voor stuk een “must” zijn voor de fans van het (sub)genre. Op tekstueel vlak zou Vermilia het hebben over de natuur en het paganisme, maar indien dit niet het geval is, sla ons dan niet dood, want wij begrijpen hier zo goed als niets van. Wat we wel hebben begrepen is de muziek waarmee ze de teksten omringt. En die is van absolute klasse. Felle en furieuze stukken zwartgeblakerd geweld worden afgewisseld met atmosferische passages die voor wat tegenkantig zorgen. Een stem die wisselt van zoet en hemels naar lichtjes rauwe grunts en zowat alles wat er tussenin zit aan bod laat komen. Tja, gewoonweg “af”, zeggen we dan bij zo’n product. Wij, van MUSIKA, zagen en hoorden de Vermilia ondertussen ook al live aan het werk en ook op scene bevalt de dame en haar werk ons uitstekend. We moeten dan ook besluiten dat liefhebbers van het (sub)genre deze ‘Kätkyt’ in een of andere vorm in hun collectie moeten hebben

Luc Ghyselen (96)

Independent Release

Tracklist: 1. Äiti maa 2. Vedestä vieraantunut 3. Haudoille 4. Poissa 5. Saattaja 6. Maisema 7. Sanattomat laulut 8. Mustan taivaan morsian