Enforced: Kill Grid

Uit de omgeving van Richmond, Virginia is het Amerikaanse vijftal Enforced afkomstig, alwaar de band in 2016 werd opgestart door muzikanten die eerder actief waren in andere hardcore, thrash metal, en punk bands. Het klikte onderling wonderwel samen en hun mix van crossover, hardcore, thrash metal en death metal sloeg instant aan. Een paar demo’s effenden het pad voor een eerste full-album. ‘At The Walls’ (2019) opende al wat deuren en het toch wel befaamde Century Media label rook zijn kans. Het eerste tastbare bewijs van de samenwerking tussen het label en Enforced is er nu middels dit negen tracks tellend schijfje waar de agressieve energie en daadkracht van af druipt. De heren openen in full speed modus met ‘The Doctrine’, een van de vele nummers op het album waarop headbangen een must is en waar je volledig uit de bol kan mee gaan tijdens een bezoekje aan mosh pit of een stage diving event. Dit om maar aan te geven dat de heren slechts een motto hebben: voluit gaan. En als dit nu eerder neigt naar hardcore, of naar pure thrash metal of toch maar eerder in het vakje death metal kan onder gebracht, daar store, ze zich niet aan. Ze geven zich voor de volle honderd en procent en kijken niet opzij of achterom. Dit is beuken geblazen van begin tot einde. En toch hoor je variatie in de werkstukken zodat het niet is dat je naar oeverloos gebeuk en gedram luistert. Maar steeds staat een beukende kracht en een enorme gedrevenheid centraal zodat zowel het kwintet van de band zelf als de aanhoorder al zijn energie hier kwijt kan. Dat Enforced niets vernieuwend brengt, zal hen (en de fans van de band) worst wezen, want wat ze doen, doen ze uitstekend. Ondergetekende is eerlijk: dit is zeker niet mijn favoriet (sub)genre, maar wat uit de speakers knalt, smaakt enorm. En als ik rond me heen kijk na het beluisteren van dit schijfje zie ik dat er van de luister ruimte niet zoveel meer recht is blijven staan. Tja, de energie moest er eens volledig uit zeker? En dan is ‘Kill Grid’ van Enforced misschien wel hét schijfje!

Luc Ghyselen (90)

Century Media

Tracklist: 1. The Doctrine 2. UXO 3. Beneath Me 4. Malignance 5. Kill Grid 6. Curtain Fire 7. Hemorrhage 8. Blood Ribbon 9. Trespasser