Hypnosia: Extreme Hatred

Hypnosia heeft slechts één album gemaakt en dat is zonde, maar de albumtitel dekt in elk geval de lading. Je kan de thrash metal van dit Zweedse trio blackened of deathened noemen, maar extreem en haatdragend was het in elk geval. Het is ook een soort period piece van de late nineties, van bandlogo over Kris Verwimp artwork en gifgroene fluo tot de algemene vuile sound. Intussen is ‘Extreme Hatred’ twintig jaar oud en nog steeds één van die platen waardoor mijn moeder zich zorgen begon te maken toen ik ze als puber in de lokale bibliotheek uitleende. In het frantic gekrijs van Mikael Castervall hoorde zij natuurlijk alleen maar de verontrustende woorden, maar wanneer je de lyrics wat naderbij bekijkt, zit er toch wat meer diepgang en gothische poëzie dan je zou verwachten voor het genre. Hoewel de thematiek natuurlijk erg morbide is, zijn de lyrics heel wat eleganter dan de eindeloze razernij van snel shredden en haast mechanische drums. Elk nummer bevat ook wel minstens één vette groovy riffpartij waarvan je spontaan een blik cara opentrekt en in je voortuin gaat headbangen. Slim gitaargebruik en uitgekiend soleerwerk verraden echter meer technisch talent dan je de toenertijds vierentwintigjarige knapen zou nageven. Een laatste giveaway dat hier meer in zat dan een goedkoop thrashfeestje is de instrumentale track ‘Gates Of Cirith Ungol’, dat met haar melancholische melodie in schril contrast staat tot de rest van het album (en ook een liefde voor Tolkien suggereert, wat altijd bonuspunten oplevert). Een reünie zal er helaas niet inzitten aangezien drummer Mike Sjöstrand in 2004 op waanzinnig jonge leeftijd aan huidkanker overleed, dus moeten we genoegen nemen met de re-issue, die op 18 juni 2021 verschijnt via Petrichor! ‘Extreme Hatred’ staat garant voor een dik halfuur venijnig beuken, het gevoel dat je achteraf een douche nodig hebt en vooral jeugdsentiment naar een cult pareltje dat een pionier was in de verruiming van thrash metal naar meer extreme genres.

Sam Bruynooghe (88)

Petrichor

Tracklist: 1. Extreme Hatred 2. Circle Of The Flesh 3. The Last Remains 4. Operation Clean-Sweep 5. Comatose 6. Act Of Lunacy 7. Gates Of Cirith Ungol 8. Hang ‘Em High 9. Traumatic Suffering