Baest: Necro Sapiens

Met ‘Necro Sapiens’ is het Deense death metal ensemble Baest aan zijn derde full-album toe. De band ging in 2015 van start. Het debuutalbum, ‘Danse Macabre’ (2018), bleek een schot in de roos en dan is bevestigen niet zo gemakkelijk. ‘Venenum’ was er in 2019 en zorgde er voor dat het gezelschap op tournee kan met Decapitated. Nu wil het vijftal – Simon Olsen (vocals), Svend Karlsson (gitaar), Lasse Revsbech (gitaar), Mattias ‘Muddi’ Melchiorsen (bass) en Sebastian Abildsten (drums) – nog een stapje vooruit zetten met ‘Necro Sapiens’, een tien tracks tellend album dat schatplichtig is aan o.a. Morbid Angel of Bloodbath om het maar bij die twee te houden. Old school death metal dus. Opener ‘The Forge’, een kort instrumentale intro, geeft nog niet veel prijs. Ja, we horen reeds een onderhuidse donkere dreiging opkomen, maar eigenlijk is dit een intro zoals er velen zijn die je aandacht moeten trekken. Dat lukt dus wel en we kijken vol verwachting uit naar hoe Baest het verder gaat aanpakken. Met heel stevige drumpatronen opent ‘Genesis’. Ook de riffs klinken zwaar en dreigend en zorgen zo voor een mooi framewerk. Het is wat wachten op de vocalen, maar ook die passen uiteindelijk in het geheel dankzij een zware, diepe brom waar brutaliteit, agressie en dreiging van uit gaat. Het tempo wordt stevig opgejaagd tijdens het titelnummer, dat ons een stuk meer bevalt. Op dit elan gaan de heren verder, en zonder ons echt van de sokken te blazen, blijft het vijftal onze aandacht vast houden. Tempo en ritme wisselingen zorgen voor wat variatie. Geen van de nummers steekt er, naar onze smaak dan toch, echt bovenuit en misschien net dat is nodig om een pak extra zieltjes te winnen voor Baest. We moeten er ook nog bij vermeldend at wij toch wel een beetje op onze honger blijven zitten. Misschien hebben we dan toch te veel verwacht van dit nieuwe album dat de hemel in wordt geprezen door de begeleidende pers-info. Ook vinden wij het toch een beetje spijtig dat de band eerder dit jaar een vier tracks tellende ep op de markt bracht en dat die vier tracks ook op dit full-album te vinden zijn. Die hard fans hebben er met deze ‘Necro Sapiens’ slechts vier nieuwe tracks bij (waaronder dus de instrumentale intro).

Luc Ghyselen (75)

Century Media

Tracklist: 1. The Forge 2. Genesis 3. Necro Sapiens 4. Czar 5. Abbatoir 6. Goregasm 7. Towers Of Suffocation 8. Purification Through Mutilation 9. Meathook Massacre 10. Sea Of Vomit