Clouds: Doliu

Ik heb Clouds leren kennen bij het verschijnen van ‘Dor’ in 2018 en was stante pede fan van deze band met internationale bezetting: bandleden uit Nederland, UK en zelfs de Faroer eilanden waar de fenomenale zanger Jon Aldaro (Hamferd, Barren Earth) afkomstig van is. Nu brengt deze band hun debuutalbum ‘Doliu’ opnieuw uit. Voor mij een ideale gelegenheid om de band beter te leren kennen. En ‘Doliu’ is, of was, ook een meesterwerk. In het genre van de melodische, melancholische doom gecombineerd met funeral doom en post en prog rock is dit één van de beste bands in het genre. De combinatie van zeer rustige, ingetogen, gevoelige stukken waarbij we vaak enkel piano en (uitmuntende) cleane zang horen met de zware funeral doom momenten met huiveringwekkende maar toch gevoelige grunts zijn gewoonweg grandioos te noemen. Deze band mag zeker zijn voet zetten naast de beginjaren van Anathema. Alle nummers zijn wondermooi geschreven, vloeien zo mooi in elkaar en worden gebracht door ras artiesten waar toch vooral de zang van de allerhoogste kwaliteit is. Emotioneel, pakkend en toch met een enorm volume maar vooral het feit dat de man even goed is in de diverse zangstijlen is toch eerder uitzonderlijk te noemen en is enkel voor de allergrootsten weggelegd. Wat de band, naast de perfecte kwaliteit zo goed maakt, is de emoties die hun muziek losmaakt. Ondanks de soms heviger stukken met zware grunts is dit heel emotionele muziek die op een wondermooie manier gebracht wordt. Absolute aanrader voor fans van Anathema, het “oude” Katatonia, Swallow The Sun.

Bart Verlinde (98)

Personal Records

Tracklist : 1. You Went So Silent 2. If These Walls Could Speak 3. Heaven Was Blind To My Grief 4. A Glimpse Of Sorrow 5. The Deep Vast Emptiness 6. Even If I Fall 7. Serenity