Asphyx: Necroceros

Het Nederlandse Asphyx werd in 1987 opgestart door Bob Bagchus en Tony Brookhuis. Tal van wisselingen in de line-up en zelfs twee periodes van inactiviteit kenmerken verder de muzikale carrière van dit death metal / doom geïnspireerde gezelschap. Sinds 2007 is er alvast een vaste tandem: vocalist Martin van Drunen, die vooral instaat voor de teksten – hij haalt inspiratie bij o.a. oorlog, de dood, marteling en verdoemenis –, en gitarist Paul Baayens, die steeds komt aandraven met pakken riffs waar de heren dan hun nummers uit destilleren. Verder vinden we in Asphyx nog bassist Alwin Zuur, die erbij is sinds 2010, en drummer Stefan Hüskens. Die laatste is er ook al sinds 2014 zodat deze line-up de meest stabiele is die Asphyx ooit kende. En ondanks al die wisselingen in de line-up blijft de band trouw aan hun zware en krachtige mix van death metal en doom. Het bewijs is de nieuwste telg in de discografie van de band. ‘Necroceros’ is het tiende full-album onder de naam Asphyx en is, naar onze smaak alvast, een dijk van een album geworden die vooral kracht en brutaliteit samenbrengt tot een immens stevig geheel dat zich beukend een weg baant naar je geheugen. Track na track – je vindt er tien op het nieuwe album – weet het viertal ons te overtuigen: wij hebben onze tafel, die intussen dienst doet als bureau, langs de kant geschoven en beluisteren intussen stevig headbangend het werkstuk. Nergens overdonderen de heren ons echt (alhoewel, met het immens gedreven en energieke ‘Botox Implosion’ komen ook wij adem te kort), maar ze gaan heel zeker nergens uit de bocht. Waarom we dit dan zo knap vinden? Riff na riff weet het kwartet ons te begeesteren, terwijl de doordringende stem van Martin ons keer op keer over de streep trekt. Als je dan ook nog weet dat de productie voor een volle en prachtige sound zorgt die geen enkel gaatje ongevuld laat, weet je eigenlijk al meer dan voldoende. Rest ons eigenlijk enkel nog om je te vertellen dat het geheel zelfs heel fris klinkt, ondanks de vele jaren die de band reeds op de teller heeft staan. Misschien is dat de verdienste van Sebastien “Seeb” Leverman die instond voor de mix en de mastering. Hoe dan ook: Asphyx bewijst met dit ‘Necroceros’ dat ze nog steeds een gevestigde waarde zijn in het metal landschap. Liefhebbers van death metal / doom weten ondertussen genoeg en proberen, ondanks de corona maatregelen, een kopie van dit album te bemachtigen. Bij de limited edition mediabook cd en de limited edition deluxe gatefold 2lp krijg je er een bonus dvd bij getiteld ’30 Years Of Death Doom Domination’, terwijl de gewone 2lp versie er twee extra nummers bij krijgt. Maak uw keuze!

Luc Ghyselen (85)

Century Media

Tracklist: 1. The Sole Cure Is Death 2. Molten Black Earth 3. Mount Skull 4. Knights Templar Stand 5. Three Years Of Famine 6. Botox Implosion 7. In Blazing Oceans 8. The Nameless Elite 9. Yield Or Die 10. Necroceros