Wolfredt: Tides

Puur instrumentale muziek: toegegeven, daar ben ik niet zo wild van. Uitzonderingen zijn bands zoals Karma To Burn, Toundra, My Sleeping Karma en sommige albums van Long Distance Calling en natuurlijk het meesterwerk van Steve Rothery, ‘The Ghosts Of Pripyat’. En dan nog heb ik soms moeite een ganse cd in eens ruk te beluisteren. Toch wou ik het nieuwe, reeds derde album van deze band uit Estland een kans geven. Begonnen als een éénmansband van Margus Voolpriit wist de man twee albums uit te brengen. Voor het derde album kwam het besef dat de band nog kon groeien mits de band uit te breiden met extra muzikanten. Nu is Wolfredt een vier koppige band. Hun sound is uiteraard instrumentaal en te situeren onder atmosferische post rock. Verwacht dus geen stevige nummers zoals bij Karma To Burn of Long Distance Calling maar eerder zweverige, rustige muziek. Op ‘The Flood’ en ‘Walrus Song’ horen we best nog een aardig tempo en snellere, zeer mooie riffs in combinatie met goede percussie. Twee topnummers. Pareltjes zijn dan weer de rustige, emotionele nummers als ‘The Forgotten Man’, ‘Moebius Strip’ en ‘The Ebb’. Om bij weg te dromen. Welnu, dit album verveelt geen seconde. Integendeel, ik wil het vaak opnieuw beluisteren. De nummers, sound en productie zijn van hoog niveau, en dit album werkt relaxerend door de ontroerende schoonheid van de nummers (zeker de tragere). Al bij al een leuke ontdekking in de wereld van de instrumentale muziek.

Bart Verlinde (80)

Moment Of Collapse Records

Tracklist : 1. The Flood 2. Walrus Song 3. Colossus 4. Ghost In The Machine 5. The Forgotten Man 6. Moebius Strip 7. The Ebb