Molassess: Through The Hollow

Om Molassess wat te duiden wil ik terug gaan in de tijd. Misschien zegt de naam The Devil’s Blood je iets. Zo niet The Devil’s Blood was een Nederlandse band opgestart door Selim Lemouchi die een mix bracht van occult rock, hard rock, psychedelica en progressive rock. Diezelfde, helaas veel te vroeg overleden, Selim Lemouchi zorgde ook voor een solo-album getiteld ‘Earth Air Spirit Water Fire’ dat een beetje in dezelfde stijl ligt maar misschien toch nog iets meer de psychedelische weg op gaat. Op dat album prijkt een nummer getiteld ‘Molassess’. En ja, zo komt dit zeskoppig gezelschap aan zijn naam. En er is nog een stevige link met Selim en The Devil’s Blood, want twee derde van de band Molassess was eerder ook actief in The Devil’s Blood tussen 2011 en 2013. We hebben het inderdaad over vocaliste Farida Lemouchi (die er ook bij was tussen 2007 en 2011), de gitaristen Oeds Beydals en Ron van Herpen en bassist Job van de Zande. Dit viertal wordt bij Molassess aangevuld met Bob Hogenelst (drums, percussie) en Matthijs Stronks (keyboards). Op muzikaal vlak blijkt Molassess ook al niet te veel af te wijken van de sound van The Devil’s Blood, want ook van dit zestal krijg je een donkere, occulte versie van hard rock en progressive rock overgoten met pakken psychedelica. ‘Through The Hollow’ telt negen nummers, waarvan er drie vlot de kaap van tien minuten overschrijden, en klokt uiteindelijk af op vijfenzestig minuten. Lang uitgesponnen nummers dus die doen denken aan bands als Coven, Black Window en dergelijke die ook al een patent hadden op donkere occulte progressive rock nummers. Het zestal zorgt dus met dit full-debuut – er was ook al de single ‘Mourning Haze / Drops Of Sunlight’ opgenomen tijdens het Roadburn Festival in 2019 – voor een machtig werkstuk dat geen seconde verveelt. Muziek en vocalen strengelen zich mooi ineen en vormen een mooi opgebouwd werkstuk dat zich langzaam maar zeker een weg baant naar de duistere hoekjes van je ziel, waarin het geheel zich kan nestelen en verder ontwikkelen. Dat dit soort muziek niet weggelegd is voor de grote massa, kunnen we ergens begrijpen, maar als je jezelf een beetje muziekliefhebber durft noemen, raden wij je aan om ook deze ‘Through The Hollow’ van Molassess kans en tijd te geven om zich te ontplooien. Je zal er ons later voor bedanken.

Luc Ghyselen (90)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Through The Hollow 2. Get Out From Under 3. Formless Hands 4. Corpse Of Mind 5. The Maze Of Stagnant Time 6. I Am No Longer 7. Death Is 8. Tunnel 9. The Devil Lives