Counting Hours: The Will

Counting Hours is een nieuwe band uit Finland opgericht door gitarist Jarno Salooma (Shape Of Despair) en zanger Ilpo Paseela (The Chant). Een combinatie van leden van een funeral doom band en een post rock / prog band: dat moet toch iets interessants worden dacht ik en gezien ik grote fan ben van beide genres en van The Chant in het bijzonder moest ik deze cd hebben natuurlijk. En het heeft me geen seconde gespeten. En het is inderdaad een zeer geslaagde mix geworden met invloeden van beide stijlen. De schitterende zang van Ilpo is net als bij The Chant één van de pluspunten van deze band. Maar zoals verwacht is de sound bij momenten harder, steviger en krijg je hier en daar grunts. Maar het melancholische, zweverige gaan hier perfect hand in hand met grimmiger, wanhopiger en hardere stukken. ‘Profound’ is een beresterk nummer waar deze unieke sound al te horen is. En dat gaat zo verder op ‘Atonement’ en ‘To Exit All False’. Op ‘Saviour’ horen we dan weer meer diepere grunts, mooie gecombineerd met de zachte ingetogen stem (zo kenmerkend voor The Chant) en dit met mooi wisselend en gevarieerd gitaarspel. Ook zo op ‘Blank Sunrise’, een mooi, melancholisch doom nummer met wat My Dying Bride riffs. Eindigen doet het album met het langste nummer ‘Among The Pines We’ll Die’, opnieuw een nummer waar gevoelige post rock perfect hand in hand gaan met wanhopiger, agressievere doom en de zanger aantoont dat hij beide zangstijlen perfect beheerst. Van een debuutalbum met klasse gesproken!!! Aanrader voor fans van The Chant (logisch), Katatonia, Swallow The Sun, Hanging Garden.

Bart Verlinde (88)

The Vinyl Division

Tracklist:1. The Will 2. Profound 3. Atonement 4. To Exit All False 5. Saviour 6. Blank Sunrise 7. Buried In The White 8. Our Triumph 9. Among The Pines We´ll Die