Heathen: Empire Of The Blind

Het Amerikaanse thrash gezelschap Heathen is een beetje een cult band aan het worden. De band werd in 1984 en zette zijn eerste stappen op gebied van een discografie in 1986 middels de demo ‘Pray For Death’. Een eerste full-album, ‘Breaking The Silence’ was er in 1987 en liet hopen op een immens succesvolle carrière voor Heathen. Na nog wat demo’s en een tweede full-album, ‘Victims Of Deception’, in 1991, viel het doek eerder onbegrijpelijk over Heathen. Nochtans was ook dat tweede full-album een voltreffer. Het bleef in ieder geval stil tot de heren in 2005 middels een nieuwe demo opnieuw teken van leven gaven. Vijf jaar later, we zijn ondertussen in 2010 aanbeland, kregen we met ‘The Evolution Of Chaos’ album nummer drie te horen. Opnieuw een album dat thrash fanaten naar waarde weten te schatten. En dan … opnieuw tien jaar van bijna complete stilte, al houden de heren er ook allemaal andere bands op na en daar zal het schoentje misschien een beetje wringen om met Heathen verder aan de slag te blijven. Toch bewijst de nieuwe incarnatie van Heathen – Lee Altus (gitar), David R. White (vocals), Kragen Lum (gitaar), Jason Mirza (bass) en Jim DeMaria (drums) – andermaal dat ze alles in huis hebben om ook van deze ‘Empire Of The Blind’ een succes te maken. Twaalf zorgvuldig opgebouwde tracks waar heel wat werk en tijd werd in gestopt – als we gitarist Kragen Lum mogen geloven, en waarom niet, begon het schrijfproces voor dit album reeds in 2012 – zorgen voor een heel knap thrash album waar kracht en melodie immens mooi worden samengebracht. Bass en drums zorgen voor de heel krachtige onderbouw, melodieus klinkende riffs waar ook al heel wat kracht van uit gaat zorgen voor de opbouw, terwijl de vocalen krachtig klinken en toch een zekere souplesse uitstralen. Maar wat ons hier keer op keer over de streep trekt zijn de machtige gitaarsolo’s. Het beste voorbeeld om dat laatste te staven is het instrumentale ‘A Fine Red Mist’ waar beide gitaristen hun beste beentje voor zetten en dat ongetwijfeld zal uitgroeien tot een favoriet voor luchtgitaar fanaten. Dit betekent echter niet dat we de overige tracks minder vinden, integendeel misschien. We staan zelfs verbluft te kijken van de machtige vocalen die David R. White nog steeds aan zijn stembanden weet te onttrekken, al hopen we stilletjes dat daar niet te veel studio oplapwerk aan te pas is gekomen en dat die tijdens live concerten ook even melodieus, krachtig en energiek zullen klinken. Want kijk, dat is nu eens iets waar we enorm naar uitkijken: een live concert van dit gezelschap om deze ‘Empire Of The Blind’ voor te stellen. En, … laat ons AUB niet opnieuw tien jaar wachten op een opvolger!

Luc Ghyselen (90)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. This Rotting Sphere 2. The Blight 3. Empire Of The Blind 4. Dead And Gone 5. Sun In My Hand 6. Blood To Be Let 7. In Black 8. Shrine Of Apathy 9. Devour 10. A Fine Red Mist 11. The Gods Divide 12. Monument To Ruin