Godsend: As The Shadows Fall

Godsend was een Noorse doom metal band met ene Dan Swanö (vocals, keyboards) in de rangen. De band ging in 1991 van start en leverde twee demo’s en drie full-albums af vooraleer de handdoek in de ring te werpen. Het eerste full-album, ‘As The Shadows Fall’, werd in 1993 op de markt gebracht en laat een band horen die typische doom brengt. Je kent het het recept waarschijnlijk uit het hoofd. Het slepende, het traag tempo, de bommende basslijnen, melodieus klinkende cleane vocalen, laag gestemde gitaren, … het komt ook allemaal aan bod op dit eerste album van Godsend, dat nu via het Petrichor label een herkansing krijgt. Wat opvalt is dat het album een kleine dertig jaar later nog steeds niet gedateerd klinkt en je kan dus stellen dat Godsend met deze ‘As The Shadows Fall’ een tijdloos album heeft afgeleverd. Niet dat het gezelschap ons met verstomming slaat, nee daarvoor blijft men te veel binnen de afgebakende lijntjes van het genre kleuren en is er, naar onze smaak, te weinig diepgang aan kracht te bespeuren: het geheel kabbelt eerder rustig verder zonder echt opwindend uit de hoek te komen. – We hadden eerlijk gezegd op iets meer gehoopt na het lezen van de promo-talk van het label. – Als extraatje krijg je er dit keer, op een tweede schijfje, ook nog de drie tracks bij die de eerste demo, ‘Demo 1992’, uit maakten. En dan moeten we hier vaststellen dat Godsend enkel het rauwe randje had verwijderd ter vergelijking tussen de demo en het eerste full-album. Het tempo, het slepende, de brommende basslijnen, …: dat was allemaal reeds aanwezig, maar dus met een rauwer randje zodat we bijna die nummers prefereren boven die op het full-album. Maar ook hier geldt onze bedenking dat het allemaal een beetje hetzelfde klinkt wat uiteindelijk een vrij eentonig beeld schept van Godsend.

Luc Ghyselen (68)

Petrichor

Tracklist: 1. Slaydream 2. As The Shadows Fall 3. With The Wind Comes The Rain 4. Autumn Leaves 5. Spiritual Loneliness 6. Beyond The Mist Of Memories 7. My Lost Love 8. Walking On The Roads Of The Unbeheld 9. Silence Of Time 10. Starfall 11. Slay Dream 12. Silence Of Time