Napalm Death: Throes Of Joy In The Jaws Of Defeatism

Het Britse Napalm Death ging reeds in 1981 van start. Eerst nog als hardcore / punk band. In de beginjaren werden een heel pak demo’s uitgebracht terwijl het wachten was op een eerste full-album tot in 1987. ‘Scum’ bewaarde invloeden van punk en hardcore maar zette ook de eerste richtlijnen uit voor wat we als death metal en vooral grindcore gingen noemen. Sindsdien is er eigenlijk geen houden aan geweest bij Napalm Death en deze ‘Throes Of Joy In The Jaws Of Defeatism’, het zestiende full-album als we het goed hebben, bewijst andermaal dat de heren nog steeds aan de top staan van het (sub)genre. Nog steeds klinkt Napalm Death hondsbrutaal, enorm agressief, uiterst gedreven en energiek als een stel jonge honden, en alleen daarom al verdienen ze ons respect. Nog steeds wil het viertal – Shane Embury (bass), Mitch Harris (gitaar, vocals), Mark “Barney” Greenway (vocals) en Danny Herrera (ze zijn reeds sinds 1991 samen) – van geen wijken weten. Dat bevestigt deze ‘Throes Of Joy In The Jaws Of Defeatism’ waar de heren nog steeds hun gal spuwen over alles wat hen ergert op deze wereldbol onderwijl een furieus tempo en ritme aanwendend die elkeen onder ons moet volgen wil je je nog steeds Napalm Death fan noemen. Niet dat de heren geen tempo of ritmewisselingen gebruiken, integendeel. Toch is vernieuwen niet echt aan het kwartet besteed en toch blijven een heel pak fans, met recht en reden, elke keer opnieuw uit kijken naar nieuw werk van dit gezelschap. Ook nu weer blijven de basis bestanddelen allemaal overeind op dit twaalf tracks tellend album. We willen nog meegeven dat de limited edition mediabook versie van het album drie extra nummers telt (‘Feral Carve-up’ en coverversies van Sonic Youth’s ‘White Kross’ en van Rudimentary Peni’s ‘Blissful Myth’) en dat de vinyl versie een extra nummer telt met ‘Air’s Turned Foul In Here’. Aan u de keuze voor welke versie je gaat, maar zorg er alvast voor dat je toch een van die versies aan je collectie toevoegt. Dit is immers opnieuw een verplichtte aanschaf indien je fan bent van Napalm Death of van het (sub)genre.

Luc Ghyselen (88)

Century Media

Tracklist: 1. Fuck The Factoid 2. Backlash Just Because 3. That Curse Of Being In Thrall 4. Contagion 5. Joie De Ne Pas Vivre 6. Invigorating Clutch 7. Zero Gravitas Chamber 8. Fluxing Of The Muscle 9. Amoral 10. Throes Of Joy In The Jaws Of Defeatism 11. Acting In Gouged Faith 12. A Bellyful Of Salt And Spleen