Finntroll: Vredesvävd

Zowat de meest iconische stamvaders van de folk metal hebben uiteraard geen uitgebreide introductie nodig. Zo’n twintig jaar geleden beukten hun eerste twee albums ‘Midnattens Widunder’ (1999) en ‘Jaktens Tid’ (2001) de deur wagenwijd open voor een heel nieuw soort metal. Black metal met folky tunes bestond wel al, maar dan meestal in de esoterische, heidense zin. De Zweedstalige Finnen van Finntroll dachten daar anders over: hun muziek zou de humppa-folklore van hun cultuur dragen! Nu, drieëntwintig jaar en zeven releases later, lijkt Finntroll hun roots hervonden te hebben. Vanaf ‘Nättfodd’ (2004) leek de black metal van de beginjaren steeds meer uit de muziek weg te sijpelen ten voordele van puur humppa jolijt, maar het nieuwe album ‘Vredesvävd’ kan zich zeker met ‘Jaktens Tid’ meten! Dat duistere, maar toch speelse kantje (zoals het een echte trol betaamt) is helemaal terug, met snedige blackened metal en toch hopen humppa en epiek op tracks als ‘Att Döda MEd En Sten’ en ‘Myren’, of het heerlijk vuile ‘Mask’. Zelfs de an sich opgewekte keyboards behouden toch een zekere duisternis, wat het heel tof maakt. Bovenal spreken Trollhorns composities visueel tot de verbeelding. Dat heeft waarschijnlijk niet alleen te maken met de uitmuntend geanimeerde videoclips voor ‘Forsen’ en ‘Mask’, maar ook met de cult-tekenserie Troll Tales, die ook in de late jaren negentig het levenslicht zag en daarom permanent mijn perceptie van trollen in het algemeen en Finntroll in het bijzonder beïnvloed heeft. ‘Ormfolk’ is bijvoorbeeld zo’n schitterend nummer, in zekere zin melancholisch maar tegelijk ongelofelijk catchy, ik zie de festivaltaferelen al voor mij. Het langgerekte “Ormfooooolk” geschreeuw van oertrol Vreth – wat een fantastische vervanger voor Katla is dit toch – wasemt old school Finntroll uit en maakt het helemaal af. Er kan ook op deze nieuwe plaat zeker gefeest worden: ‘Gränars Väg’ en ‘Vid Häxans Härd’ lenen zich perfect tot het nodige happy mysterieuze gebeuk, als dronken trollen die hun houten kroezen (en koppen) tegen elkaar beuken in hun ondergrondse kroeg. Af en toe lijkt het wat zwak en melig te worden, maar dat is alleen maar om het contrast met de volgende knalpartij groter te maken. Ook de keyboard-epiek van bands als Equilibrium vinden we in dit album terug, net als Nightwishiaanse folkpoëzie. Het enige nummer dat wat langdradig aanvoelt de de platgetreden trollenpaden afslentert, is ‘Stjärnors Mjöd’. Verder zijn de songs perfect afgemeten (en gemasterd ook, trouwens). ‘Vredesvävd’ is echt een album dat je energie weer helemaal oplaadt, en dat nog vele malen de revue zal passeren.

Sam Bruynooghe (92)

Century Media

Tracklist: 1. Väktaren 2. Att Döda Med En Sten 3. Ormfolk 4. Gränars Väg 5. Forsen 6. Vid Häxans Härd 7. Myren 8. Stjärnors Mjöd 9. Mask 10. Ylaren