Mountaineer: Bloodletting

Mountaineer is een band uit Oakland, Californië en ‘Bloodletting’ is hun derde album. Met het vorige werk ben ik niet vertrouwd maar ik kan alvast zeggen dat ‘Bloodletting’ een hele goede schijf is geworden. Hun sound is een unieke mix van doom, sludge en post rock (een niet zo alledaagse mix). Het ritme van de nummers zal voor sommigen misschien te traag zijn maar de band slaagt er wonderwel in om een flinke scheut gevoel in hun nummers te leggen. De zang is afwisselend grunt en mooie cleane zang. ‘Blood Of The Book’ is een traag, ingetogen nummer met zeer veel gevoel. ‘The Weeds I Have Tended’ is een prima post rock nummer. ‘Shot Through With Sunlight’ begint als een waar prog nummer om dan over te gaan via post rock naar doom: Swallow The Sun invloeden zijn hier zeker te horen. Verder nog extra vermeldingen voor ‘Bloodletting’, een prachtig slepend begin met lichte versnellingen en emotionele cleane zang: mooi staaltje post rock. En op ‘South To Infinity’ ligt het tempo aanvankelijk wat hoger, ook een wat agressiever nummer, zeker qua zang. Mountaineer brengt een mooie combinatie van trage stijlen, perfect gespeeld. Invloeden van Clouds, het recentere Ahab en Swallow The Sun zijn zeker aanwezig. Bij momenten zelfs een vleugje Amenra. ‘Bloodletting’ is een echte “luisterplaat “: die moet je alleen, in alle rust beluisteren. Dan komt deze prima muziek ten volle tot zijn recht.

Bart Verlinde (85)

LifeForce Records LFR 197

Tracklist: 1. Blood Of The Book 2. The Weeds I Have Tended 3. Shot Through With Sunlight 4. To Those We’ve Said Goodbye 5. Bloodletting 6. South To Infinity 7. Apart 8. Ghost Story 9. Still