Thy Despair: The Song Of Isolation

Sinds 2006 bouwt Thy Despair aan een muzikale loopbaan die voorlopig met vallen en terug opstaan gepaard gaat. In het veertien jarig bestaan van de band zijn er slechts twee singles en een ep de markt te vinden, terwijl de band reeds een aantal keer op non actief stond en er ook al heel wat artiesten in een of andere line-up te vinden zijn, zodat enkel Nephilim er nog bij is van de originele line-up. Thy Despair werd in Kiev, Oekraïne opgestart en staat voor symphonic metal die men kruidt met donkere accenten. Wat doom en gothic komt er ook aan te pas en door het feit dat de band kiest om een vocale wisselwerking aan te bieden tussen vrouwelijke (sopraan) vocalen en mannelijke harsh vocalen, kom je in het straatje met bijvoorbeeld Tristania of Draconian. Toch moeten deze bands niet staan te bibberen op hun benen voor Thy Despair. Op het eerste full-album van het gezelschap krijg je tien nummers te horen die mooi op de bewandelde paden van het (sub)genre verder gaan op puur muzikaal gebied. Om er dan echt bovenuit te steken heb je nood aan heel sterke vocalisten en net dat ontbreekt dan bij Thy Despair. Begrijp ons niet verkeerd, want zowel vocaliste Elin als Nephilim doen het vocaal stukken beter dan wat wij zelf zouden neer zetten. Toch gaan de heel hoge noten bij Elin soms wat de mist in terwijl we ook al niet staan te springen van de rauwe vocalen van Nephilim. De mooie cleane vocalen van Elin zijn dan wel weer een streling voor het oor, terwijl ook de cleane mannelijke vocalen er best mee door kunnen. Helaas ligt de focus te vaak op die rauwe zware mannelijke vocalen en ja, je hebt het ondertussen begrepen, daar zijn we, op zijn zachtst uitgedrukt, niet wild van. Wie daar evenwel geen moeite mee heeft, krijgt tien mooi opgebouwde nummers te horen die laten horen dat Thy Despair wel wat in zijn mars heeft, maar, opnieuw naar onze smaak, nog een lange weg heeft af te leggen indien ze willen aansluiten bij de toppers in dit (sub)genre. Een plaatsje in de ruime middenmoot mag de band wel opeisen.

Luc Ghyselen (72)

Rockshots Records

Tracklist: 1. The Free One 2. Sabbath 3. Fear And Despair 4. Burned By Love 5. Last Breath 6. War 7. Army Of Dead 8. Falling Star 9. Ghost Rider 10. Falcon