Blue Öyster Cult: 40th Annivesay – Agents Of Fortune – live 2016

Het in 1967 opgestarte Amerikaanse Blue Öyster Cult bracht in 1976 zijn vierde full-album op de markt. Hun mix van hard rock, acid rock en psychedelica was vooral succesvol in Amerika, maar dankzij vooral het nummer ‘(Don’t Fear) The Reaper’ kreeg de band ook extra voet aan de grond in Europa en de rest van de wereld. Het nummer is te vinden op het vierde full-album van dit gezelschap; ‘Agents Of Fortune’. Omdat het in 2016 veertig jaar geleden was dat dit meest succesvolle album van de band op de markt was gebracht, besliste de band om een aantal concerten te brengen met, in het eerste deel van de show, het volledige integrale ‘Agents Of Fortune’-album. Een beperkt publiek kreeg zo het voorrecht om de band op maandag 18 april 2016 aan het werk te horen in Red Studios te Hollywood, Californië. Het resultaat kan je nu zien en horen op dvd/cd, blu ray en vinyl dankzij Frontiers Records. Zo kan je ontdekken dat dit album er echt wel staat en ook de tand des tijds wonderwel heeft doorstaan. Een kleine smet is misschien het feit dat je het publiek nauwelijks hoort, anderzijds zorgt het zo ook voor het feit dat de focus echt wel op de nummers ligt. Als fan van de band kan je meteen ook op zoek gaan naar de veranderingen in de nummers want de line-up verschilde wel wat van diegene die te horen was op de originele opnames. Of wij nu echt zaten te wachten op deze uitgave? Niet echt, daar we Blue Öyster Cult nooit écht hebben gevolgd en bijgevolg zeker niet echt fan waren van de band (al kennen we natuurlijk wel een aantal nummers van de band). Anderzijds is het leuk om dit aan je verzameling toe te voegen. Een nummer als ‘(Don’t Fear) The Reaper’ is immers een “must have” in iedere rock collectie, terwijl ook ‘This Ain’t The Summer Of Love’, ‘E.T.I. (Extra Terrestrial Intelligence)’, ‘The Revenge Of Vera Gemini’ en ‘Tattoo Vampire’ erg knap opgebouwde rock songs zijn. Indien je niets van Blue Öyster Cult in je collectie hebt zitten is deze uitgave misschien wel een heel goed idee om die leemte op te vullen.

Luc Ghyselen (80)

Frontiers Records FRCDVD 1024

Tracklist: 1.This Ain’t The Summer Of Love 2. True Confessions 3. (Don’t Fear) The Reaper 4. E.T.I. (Extra Terrestrial Intelligence) 5. The Revenge Of Vera Gemini 6. Sinful Love 7. Tattoo Vampire 8. Morning Final 9. Tenderloin 10. Debbie Denise