Khymera: Masters Of Illusions

Khymera begon als een samenwerking tussen de Italiaanse producer / muzikant, Daniele Liverani en Kansas-zanger Steve Walsh maar ontwikkelde zich tot een vast muzikaal project toen bassist en producer Dennis Ward erbij kwam. Dennis is een Amerikaanse bassist maar ook producer voor diverse Europese bands. Verder is hij bassist en grondlegger van Pink Cream 69 en Unisonic. Sedert halverwege 2019 speelt hij ook bas bij het Britse Magnum. Dennis zong altijd achtergrondzang met zijn bands alhoewel hij bekend werd als bassist. De kans om zich ook als leadzanger te kunnen profileren nam hij dan ook met beide handen. Khymera stond een tijdje op pauze, maar nu is Dennis klaar om deze na vier jaar te doorbreken en terug te komen met een nieuw album. De band had eerder al een drietal albums uitgebracht: ‘A New Promise’ (2005), ‘The Greatest Wonder’ (2008) en ‘The Grand Design’ (2015). We krijgen met ‘Master Of Illusions’ een drie kwartier vlotte hardrock nummers, die een typerende heesheid in de stem van Dennis laten horen. De geweldige gitarist Michael Klein laat zich nu en dan opmerken en zorgt voor knappe riffs. Opener ‘Walk Away’ is als single uitgekomen en beukt erin met veel gitaar en sterke vocale prestaties. Veel ritmewissels houden het vaak boeiend. In de titeltrack ‘Master Of Illusions’ vinden we veel keyboard van Eric Ragno. De ritmesessie van bassist Dennis samen met drummer Pete Newdeck (Ex. Eden’s Curse, Midnite City, Nitrate) zit flink gesmeerd in elkaar. Luister maar naar ‘The Sun Go Down’ en het melodieuze maar stevige ‘Victim Of Your Love’. Persoonlijk hou ik erg veel van Dennis’ stem, die eenzelfde heesheid en ruwheid bevat als Shakra zanger Mark Fox. Ook qua muziek loopt het niet zo ver van elkaar af. We vinden ook enkele tragere nummers terug zoals ‘After All This Time’ en ‘Paradise’, zelfs een ballad in de vorm van ‘Father To Son’. Khymera biedt nog steeds een van de meest stralende voorbeelden van wat grote Europese melodieuze rock is: kristalheldere productie, stijgende zang, muzikant- en songwriting vakmanschap die de fans doet denken aan de hoogtijdagen van het genre. Muzikaal volgt het nieuwe album de logische voortgang van het pad dat werd ingezet toen Dennis zich bij het project aansloot. ‘Master Of Illusions’ is een sterke, extreem melodieuze release, die de fantastische vocale vaardigheden van Dennis laat horen en zijn kunde voor het vak als songwriter en producer benadrukt.

Rocking Klingon (84)

Frontiers Records FRCD 1023

Tracklist: 1. Walk Away 2. The First Time 3. Master Of Illusions 4. The Sun Goes Down 5. Paradise 6. The Rhythm Of My Life 7. Follow The Sun 8. Father To Son 9. After All This Time 10. Victim Of Your Love 11. Just Let It Happen