Thanatos: Violent Death Rituals

Het Nederlandse Thanatos werd in de buurt van Rotterdam in 1984 opgestart wat er voor zorgt dat de band een van de allereerste extreme metal bands in Nederland was. In 1992 hield Thanatos, na nochtans twee goed ontvangen full-albums, het voor bekeken. In 1999 riep vocalist / gitarist Stephan Gebédi de band met een volledig nieuwe line-up opnieuw tot leven. Op ‘Violent Death Rituals, het zevende full-album van de band ondertussen, krijg je tien heftige en brutale tracks te horen die nog steeds trouw zijn aan hun agressieve mix van thrash metal en death metal. Nog steeds ook vindt Thanatos dat de attitude waarmee de band van start ging – “wij tegen de rest van de wereld” – van toepassing is. De huidige line-up van Thanatos – Stephan Gebédi (vocals, gitaar), Paul Baayens (gitaar), Martin Ooms (drums) en Mous Mirer (bass) – windt er dus opnieuw geen doekjes om en opent meteen heel strak en krachtig met het titelnummer van dit album. ‘Violent Death Rituals’ zorgt meteen voor een stevige slag in je gezicht. De heren gaan eerder traag en loom van start, maar zorgen er wel meteen voor dat een agressieve ondertoon op borrelt. Na zowat anderhalve minuut krijgt het tempo een flinke injectie en ontplooit er zich een krachtig en agressief klinkende geheel dat met de nodige agressie door de huiskamer knalt. De toon is gezet voor de rest van het album. De heren blijven dus trouw aan hun roots en zorgen voor een lange brok agressieve brutaliteit die blijft boeien tot de laatste klanken van afsluiter ‘As The Cannons Fade’ zijn weg gestorven. Wisselingen in tempo en ritme zorgen voor de nodige variatie, terwijl men ook niet vergeet om voldoende melodie in hun krachtige agressie te mengen. Dat Thanatos zijn roots trouw is gebleven, zonder een klakkeloze kopie te brengen van eerder werk, juichen we hier toe: je weet precies wat je van de band kan en mag verwachten. En dat is precies wat de heren afleveren: een krachtig tien tracks tellend agressief schijfje thrash metal / death metal. Voldoende dus om ons opnieuw over de streep te trekken.

Luc Ghyselen (75)

Listenable Records

Tracklist: 1. Violent Death Rituals 2. The Silent War 3. Unholy Predators 4. The Outer Darkness 5. Burn The Books Of Hate 6. It Always Ends In Blood 7. Corporate Indoctrination 8. Sent from Hell (I Infidel) 9. Legacy Of The Gods 10. As The Cannons Fade