Phantom Blues Band: Still Cookin’

Phantom Blues Band werd in 1993 opgestart als studio band om Taj Mahal bij te staan op het ‘Dancing The Blues’-album. De heren hadden allen al pakken studio ervaring opgedaan dankzij opnames met o.a. Bonnie Raitt, Jimi Hendrix, The Rolling Stones, B.B. King, Buddy Guy, …. Op de albums onder eigen naam, Phantom Blues Band dus, zorgen de heren voor een sound waarin tal van subgenres uit americana aan bod komen. Vooral blues vormt de basis, maar ook invloeden uit jazz, rhythm & blues, gospel, soul, rock ‘n roll en zelfs raggae worden in de sound opgemerkt. Met ‘Still Cookin” is het vermaarde zestal – Tony Braunagel (drums), Mike Finnigan (keyboards, vocals), Larry Fulcher (bass, vocals) Johnny Lee Schell (gitaar, vocals), Joe Sublett (sax) en Les Lovitt (trompet) – aan zijn vierde full-album toe. Eerst was er ‘Out Of The Shadows’ (2006). Kort daarna werd met ‘Footprints’ (2007) de opvolger al voorgesteld. In 2011 was er dan ook nog ‘Inside Out’ en dan nu dus deze ‘Still Cookin”. Het zestal blijft volledig trouw aan zijn stijl en flirt met pure blues, jazz arrangementen, soulvolle vocalen en raggae om hun nummers gestalte te geven. Dit is puur genieten en dan het liefst in een pluche zetel van een of andere donkere jazzclub met gedempte lichten en met een glas van je favoriete drankje voor je neus. Nu en dan tap je rustig het ritme mee met je voet, zit je goedkeurend mee te knikken op de aangename drumpatronen, en laat je jezelf weg zweven op de klanken van de blazerssectie. Twaalf tracks lang zorgen de heren voor een zeer aangenaam, zij het rustig album waar ze, elk om beurt bijna, een deel van de spotlight op eisen. De ene keer op een rustig swingend rhumba ritme, een andere keer iets uitbundiger op een boogie tempo, om daarna te kiezen voor een bijna pure blues shuffle. Telkens opnieuw drijft de kwaliteit van de muzikanten boven en dat zorgt er dan ook voor dat ‘Still Cookin” van deze Phantom Blues Band een heel aangenaam te beluisteren album is geworden. Eentje waarbij je al je zorgen voor een tijdlang kan vergeten.

Luc Ghyselen (80)

Vizztone Label Group VTP 002

Tracklist: 1. Don’t Fight It 2. Stop Runnin’ 3. Wingin’ My Way 4. Just In Case 5. Blues How They Linger 6. Shine On 7. Better But Not Good 8. Tequila Con Yerba 9. Bad Blood 10. Fess On Up 11. I’m Just Your Fool 12. I Was Blind