Blue Öyster Cult: Hard Rock Live Cleveland 2014

Het Amerikaanse Blue Öyster Cult werd reeds in 1967 opgestart en zorgde in de beginperiode voor een mix van psychedelica en acid rock. Daarna werden ook invloeden uit hard rock, progressive rock en zelfs heavy metal in de sound gebruikt. Het zorgde er in ieder geval voor dat Blue Öyster Cult moeilijk in een bepaald vakje te stoppen was, al kom je natuurlijk heel ver met classic rock. Hoe dan ook, Blue Öyster Cult kende vooral in het thuisland enorme successen wegens hun toch wel gepolijste sound. Maar ook in Europa heeft de band een pak aanhangers. Toch bleef het echt grote succes naar het grote publiek ergens uit. Uitzondering op die regel zijn de nummers ‘(Don’t Fear) The Reaper’ en ‘Godzilla’. Te weinig dus om van een zelfde status (in Europa alvast) te genieten als bijvoorbeeld Aerosmith of Ted Nugent om het maar bij die twee te houden. De heren blijven met mondjesmaat nieuwe full-albums op de markt brengen – de discografie telt momenteel dertien full-albums waarvan ‘Curse Of The Hidden Mirror’ uit 2001 het meest recente is – en zorgen ook op tijd en stond voor live concerten. Een ervan was in Cleveland, Ohio en dat concert werd opgenomen en krijgen we nu te horen op dit schijfje op de markt gebracht door Frontiers Records. Zeventien nummers komen aan bod tijdens deze show en die laten je een band die het best nog allemaal kan: mooie afgewerkte songs afleveren, knappe solo’s en intussen mooi het publiek bespelen. Zelf is ondergetekende nooit een echte fan geweest van Blue Öyster Cult al spreken nummers als o.a. ‘(Don’t Fear The Reaper’, ‘Godzilla’ en ‘Harvester Of Eyes’ natuurlijk tot de verbeelding. Maar daar ondergetekende het liever een stuk krachtiger en heftiger heeft, blijven dit erg knap gecomponeerde en gearrangeerde nummers die net iets te weinig kracht en energie uitstralen om volledig te overtuigen. En met enkel een drietal nummers die tot mijn verbeelding spreken, kan ik natuurlijk niet beweren dat ik Blue Öyster Cult echt waardeer en reken ik mezelf dan ook niet echt tot een kenner en / of fan van het werk van deze band. En daar ik ook, meestal toch, ook niet voor de volle honderd procent achter live registraties sta, is mijn waarderingscijfer misschien wat aan de mindere kant. Deze opnames zijn verkrijgbaar als 2cd + dvd, blu ray en op vinyl (drie platen).

Luc Ghyselen (68)

Frontiers Records FRCDVD 1010

Tracklist: CD1: 1. Od’d On Life Itself 2. The Red And The Black 3. Golden Age Of Leather 4. Burnin’ For You 5. Career Of Evil 6. Shooting Shark 7. The Vigil 8. Me262 9. Buck’s Boogie 10. Black Blade / CD2: 11. Then Came The Last Days Of May 12. Godzilla 13. (Don’t Fear) The Reaper 14. Harvester Of Eyes 15. I Love The Night 16. Hot Rails To Hell 17. Cities On Flame With Rock And Roll