Durbuy Rock Festival is er dit jaar voor de vierentwintigste keer!

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 april is er in het charmante Bomal-sur-Ourthe voor de vierentwintigste keer het Durbuy Rock Festival. Dat mooi georganiseerde festival zorgt steeds voor een mooie line-up met zowel buitenlandse toppers als Belgische bands. Op twee podia – eentje indoor en eentje outdoor – is het telkens opnieuw genieten geblazen. De enige kandidaat spelbreker kan het weer zijn. Wij, van MUSIKA, gaan er reeds een aantal jaartjes heen en hebben al editie meegemaakt met stralende zon en temperaturen rond de twintig graden als editie dat het bitter koud is en ja, zelfs wat sneeuw valt. Hier volgt, zoals je van MUSIKA al gewoon bent, een round-up van wat je mag gaan verwachten.

Op vrijdag 17 april openen de deuren er rond 17u00 en krijg je negen bands te zien en te horen die afwisselend van jetje geven op het binnenpodium en het buitenpodium.

Het Belgische Insomnia mag openen op het podium in de grote hal. De band werd reeds in 1996 opgestart en zorgt voor een mix van power metal, groove metal en thrash metal.

Op het buitenpodium mag het eveneens Belgische Droit Divin openen. Dit trio, dat in 2015 werd opgestart, brengt stoner rock waarin je ook invloeden uit psychedelica en seventies styled rock in ontdekt. Het drietal zorgde reeds voor twee ep’s: ‘Droit Devin’ (2016) en ‘Our Sins’ (2018).

Jeffrey Wallace startte Hybridism op als solo-project maar uiteindelijk evolueerde dit tot een echte full band. Het gezelschap zorgt voor een mix van progressive metal en djent. Begin februari 2019 zorgde de band ook voor een allereerste full-album.

Spoil Engine werd in 2004 opgestart in het West-Vlaamse Roeselare, maar enkel gitarist Steven “Gaze” Sanders overleefde alle wisselingen in de line-up die tegenwoordig wordt aangevoerd door vocaliste Iris Goessens. Het viertal staat garant voor een heel stevige en krachtige set melodic death metal en metalcore. De discografie van de band telt vijf full-albums al hoor je enkel op de laatste twee, ‘Stormsleeper’ (2017) en ‘Renaissance Noire’ (2019), de huidige frontvrouw.

Jinjer komt uit Donetsk, Oekraïne alwaar de band in 2009 werd opgestart. Maar bijna overal wordt het jaar 2010 als starsein voor de band gegeven door het pas in dat jaar was dat huidige frontvrouw Tatiana Shmailyuk erbij kwam. Jinjer staat voor een heel krachtige, energieke en gedreven mix van groove metal, metalcore en melodic death metal. De band heeft vier full-albums op de markt waarvan ‘Macro’ (2019) het meest recente is. Maar tijdens live concerten maakt de band nog iets meer indruk.

Uit Zwitserland komt Cellar Darling, een trio dat in 2016 werd opgestart toen het drietal – Anna Murphy, Ivo Henzi en Merlin Sutter – samen Eluveitie verliet. Met Cellar Darling brengt het drietal een mix van progressive metal en folk. In de discografie van Cellar Darling vindt je voorlopig twee full-albums waarvan ‘The Spell’ (2019) het meest recente is.

Skindred werd reeds in 1998 opgestart in Wales. Acht full-albums sieren ondertussen de discografie van deze nu-metal band die niet bang is om heel wat raggae invloeden in hun sound te mixen. Het is vooral tijdens live concerten dat het gezelschap ons steeds opnieuw weet te overtuigen.

Turilli / Leone Rhapsody voorstellen zou eigenlijk niet nodig moeten zijn, maar … Deze band ontstond in 2018 en zorgt voor een mix van symphonic metal en power metal. De naam slaat natuurlijk op het feit dat elk van de vijf huidige bandleden een verleden heeft bij Rhapsody Of Fire, een band die ze mee hielpen om heel groot te worden in zijn (sub)genre. Onder de nieuwe naam Turilli / Leone Rhapsody heeft het gezelschap een full-album op de markt gebracht: ‘Zero Gravity (Rebirth And Evolution)’ (2019).

Het Franse Bernard Millet Metal Band mag de eerste dag afsluiten. Dit gezelschap is bij MUSIKA een zo goed als compleet onbekende band. Hopelijk kan het gezelschap ons in positieve zin verrassen als afsluiter van dag een van Durbuy Rock Festival.

Op zaterdag 18 april gaan de deuren reeds open omstreeks 11u15 daar de eerste band reeds om 11u30 op het binnenpodium verwacht wordt.

Deathtura mag de debatten openen. Deze Belgische band uit de buurt van Louvain-La-Neuve werd in 2013 en zorgde ondertussen voor twee full-albums. Je kan een mix van heavy metal, thrash metal en groove metal verwachten.

Cosmic Monarch komt uit de buurt van Brussel en zorgt voor ene mix van hardcore en stoner rock. De band timmert reeds sinds 2015 aan een muzikale carrière.

Nytt Land komt uit het verre Rusland. Het duo staat voor een heel beklijvende en intense mix van pagan, shamanic en experimental folk. Je laten meevoeren en onderdompelen een ritueel concert is dan ook de boodschap.

Het Belgische Lamiral ging in 2017 van start en zorgt voor een mix van rock ‘n’ roll en hardcore. Het viertal, met o.a. Tino De Martino (bass – Channel Zero) in de rangen, zorgde in 2018 voor een eerste ep.

Voor een stevige portie fun en entertainment zorgt Insanity Alert. Dit ensemble zorgt voor een mix van thrash metal en crossover en zorgt gegarandeerd voor fun een een stevige party. De band werd in het Oostenrijkse Innsbruck opgestart in 2011. In de discografie van heren vind je ondertussen drie full-albums.

Skiltron is afkomstig uit Argentinië alwaar de band in 2004 van start ging. Dit gezelschap staat voor een krachtige en opzwepende mix van power metal en Celtic folk. In hun discografie vindt je vijf full-albums terug al dateert de meest recente, ‘Legacy Of Blood’ nu ook al weer van 2016.

Black Bomb A is afkomstig uit de buurt van het Franse Lille alwaar de band in 1995 het levenslicht zag. Je vindt reeds zeven full-albums van dit gezelschap op de markt. Verwacht je aan een stevige set metalcore.

Het Finse Moonsorrow is reeds actief sinds 1995. In de beginperiode was dit een pure black metal band, maar gaandeweg slopen meer elementen van pagan en folk metal in hun sound. De discografie van deze band telt ondertussen zeven full-albums, maar het is tijdens live concerten dat ze het best tot hun recht komen. Wij waren getuige van hun meest recente doortocht in België (Mass Deathtruction Fest) en waren danig onder de indruk.

In 1997 werd in de buurt van het Italiaanse Milaan Lacuna Coil opgestart. Het gezelschap zorgde in de beginjaren voor een mix van metal, rock en gothic maar mag je heden ten dage in het vakje alternative rock / alternative metal plaatsen. De fanbase van Lacuna Coil groeit met zowat elk nieuw album – de teller staat momenteel op negen full-albums – en tijdens live concerten kan de band nog net iets meer. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de twee superbe vocalisten die elkaar vlekkeloos aanvullen: Cristina Scabbia en Andrea Ferro.

Uit Ierland komt dan Primordial, een band die sinds 1992 actief is. Hun mix van black metal met Celtic folk en pagan is enorm beklijvend en kan je ondertussen terug vinden op negen full-albums. Maar het is tijdens concerten dat Primordial op zijn allerbest is. Dan pas wordt je volledig meegesleept door de charismatisch frontman A.A. Nemtheanga en de zijnen.

Het Duitse Equilibrium ontstond in 2001 en zorgde voor een epic folk metal geluid. Gaandeweg werd de sound gewijzigd. De folk invloeden werden voorzichtig weg gevlakt ten voordele van een symphonic metal geluid. Of de talrijke wijzigingen in de line-up daar voor iets tussen zitten, laten we in het midden. Je kan zes full-albums van de band op de markt vinden die deze evolutie mooi weergeven. Het meest recente, ‘Renegades’, werd vorig jaar op de markt gebracht.

Lethvm is een Belgische band die een mix brengt van sludge metal en doom. De heren hebben twee full-albums op de markt waarvan ‘Acedia’, dat eind vorig jaar op de markt kwam, het meest recente is.

Het Duitse Saltatio Mortis is een medieval metal band opgestart in 2000. Het genre is enorm populair in Duitsland en dit Saltatio Mortis behoort daar werkelijk bij de toppers. De heren hebben o.a. elf full-albums op de markt en staan live garant voor een enorm opzwepend feestje. Wij, van MUSIKA, kijken er alvast naar uit.

Het Nederlandse Delain mag afsluiten op het buitenpodium. Delain werd in 2002 opgestart door toetsenist Martijn Westerholt (ex Within Temptation). De band staat voor symphonic metal en beschikt met Charlotte Wessels over een uitstekende vocaliste die, naar onze smaak althans, met elk nieuw concert groeit. De discografie van deze band telt momenteel vijf full-albums.

Afsluiter van deze editie van Durbuy Rock Festival is het Zwitserse Eluveitie. Deze band werd in 2002 opgestart en heeft met Chrigel Glanzmann een charismatische frontman en bezieler. Het gezelschap staat garant voor een schitterende mix van melodic death metal en folk metal dat zich live telkens opnieuw vertaalt tot een opwindend en meeslepend geheel: je weet echt niet waarheen je eerst moet kijken bij een concert van deze band. De discografie van Eluveitie telt momenteel acht full-albums en daar zitten een paar echte pareltjes in het (sub)genre tussen.

Dit zijn alvast voldoende redenen om je ticket(s) te gaan bestellen voor deze vierentwintigste editie van Durbuy Rock Festival. Meer info omtrent dit knap georganiseerde festival vind je op www.durbuyrock.be