DeCarlo: Lightning Strikes Twice

Sedert 2007 is Tommy DeCarlo de zanger van de legendarische band Boston. Zijn zoon Tommy DeCarlo Jr,. zet intussen ook zijn muzikale stappen en daarom hebben ze samen een band gestart met deze voor de hand liggende naam: DeCarlo. Zet daar nog drummer Dan Hitz bij en je hebt de volledige line-up van deze band uit Charlotte, North Carolina. Het zal geen wonder zijn dat zowel vader als zoon geïnspireerd zijn door Foreigner, Survivor en zeker Boston. Na enkele optredens in de USA stonden ze recentelijk ook op het Frontiers Festival in Milaan. ‘Lightning Strikes Twice’ is een album dat twaalf eerder korte nummers telt en daarmee net over de veertig minuten afklokt. ‘A Better Day’ is de rustige opener die meteen de klasse van DeCarlo’s vocalen in de spotlights zet. De opvolger ‘You Are The Fire’ ken wat meer pit maar ook het midtempo ‘Give Love A Try’, dat met een funky bas start, kent die indrukwekkende vocalen. De keyboardintro van ‘Into The Storm’ vloeit mooi over in een vrij bombastische gitaarsolo en is gezien zijn korte duur meer een tussenstukje te noemen dan een volwaardig nummer. Zie het als een brugje naar de titeltrack ‘Lightning Strikes Twice’, dat met gedonder opent en naar een rustig rocknummer evalueert. Een eerste ballad vinden we bij ‘Still In Love’, waar de prachtige keyboardondersteuning en terug het erg knap vocaal werk het mooie weer maken. Voor een funky seventies gevoel zitten we goed bij ‘Rock N’ Soul’, met de nodige Hammond-achtige klanken en met saxofoonsolo op het einde. Ik word altijd blij als er een nummer als ‘There She Goes’ op een album staat, want dit easy rocknummer zorgt ervoor dat je instant happy wordt. Een buitenbeentje op de rest lijkt ‘Stand Up (Play Ball)’, dat wat pittiger uit de hoek komt. ‘The One’ is een tweede ballad, waar ook een traditionele gitaarsolo niet ontbreekt. Een typerende riff domineert gans ‘Gotta Go‘ en de keys zorgen ervoor dat dit midtempo rocknummer een eighties gevoel geeft. Met de eerlijke bekentenis ‘I Think I Fell In Love With You’ sluiten we een album af, dat eigenlijk geen slechte nummers bevat. De evenwichtig verdeelde samenhang tussen vocalen, gitaar, keyboard en bas/drum is opvallend goed uitgekiend. Het getuigt van goed schrijftalent om dergelijke nummers relatief eenvoudig te houden maar toch te laten werken. Tommy verklaarde dat hij altijd de arrangementen voor zijn eigen plezier geschreven had en dat hoor je ook doorheen het album. Het kent een zekere aangename gedrevenheid en nummers zoals ‘Stand Up’ onderstrepen dit. Fans van het genre hebben hier een ferme kluif aan, dit is een album dat per spin betert lijkt te worden.

Rocking Klingon (82)

Frontiers Records FRCD 1007

Tracklist: 1. A Better Day 2. You Are The Fire 3. Give Love A Try 4. Into The Storm 5. Lightning Strikes Twice 6. Still In Love 7. Rock N’ Soul 8. There She Goes 9. Stand Up (Play Ball) 10. The One 11. Gotta Go 12. I Think I Fell In Love With You