Blue Öyster Cult: Cult Classic

Het Amerikaanse Blue Öyster Cult werd reeds in 1967 opgestart en zorgde in de beginperiode voor een mix van psychedelica en acid rock. Daarna werden ook invloeden uit hard rock, progressive rock en zelfs heavy metal in de sound gebruikt. Het zorgde er in ieder geval voor dat Blue Öyster Cult moeilijk in een bepaald vakje te stoppen was, al kom je natuurlijk heel ver met classic rock. Hoe dan ook, Blue Öyster Cult kende vooral in het thuisland enorme successen wegens hun toch wel gepolijste sound. Maar ook in Europa heeft de band een pak aanhangers. Toch bleef het echt grote succes naar het grote publiek ergens uit. In 1994 werd een onder de naam ‘Cult Classic’ een verzamelaar op de markt gebracht met een verzameling nummers die men beschouwt als de grootse succes nummers van de band. Nu wordt dat album opnieuw op de markt gebracht door Frontiers Records. Zo verkrijg je natuurlijk een mooie compilatie van wat Blue Öyster Cult tot dan op de wereld had losgelaten. En, laten we eerlijk blijven, elk van de twaalf tracks – er zijn twee versies te horen van ‘Don’t Fear The Reaper’ en ‘Godzilla’ – zijn stuk voor stuk mooie voorbeelden waar Blue Öyster Cult voor staat: een gedreven mix van progressive rock, psychedelica, acid rock en hard rock. Niet elke track kan ondergetekende even sterk bekoren, iets wat normaal is, denk ik toch, maar ik kan ook niet ontkennen dat ik echt heb genoten van deze trip richting “memory lane”. Een mooie verzameling uitstekende tracks die nieuwkomers toelaat om een knappe band te gaan te ontdekken. Mijn favorieten? Natuurlijk ‘Don’t Fear The Reaper’, maar heel zeker ook ‘Cities On Flame With Rock ‘n’ Roll’ en dan vooral het toch wel lichtjes fantastische ‘Harvester Of Eyes’.

Luc Ghyselen (75)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Don’t Fear The Reaper 2. E.T.I. (Extraterrestrial Intelligence) 3. M.E. 262 4. This Ain’t The Summer Of Love 5. Burning For You 6. O.D.’D On Life Itself 7. Flaming Telepaths 8. Godzilla 9. Astronomy 10. Cities On Flame With Rock ‘N’ Roll 11. Harvester Of Eyes 12. Buck’s Boogie 13. Don’t Fear The Reaper (Tv Mix) 14. Godzilla (Tv Mix)