Jorn: Heavy Rock Radio II, Executing The Classics

Dat Jorn Lande over een fenomenale stem beschikt die gemaakt lijkt om heavy metal / hard rock te zingen, zullen we hier alvast niet ontkennen. Dat de man een erg herkenbaar stemgeluid heeft zodat hij alleen al een stempel op tal van nummers kan drukken, zullen we ook al niet ontkennen. Dat hij dan ook een pak nummers naar zijn hand kan zetten, is dan ook aan logisch vervolg. En als hij dan nog eens omringt wordt door artiesten die stuk voor stuk een reputatie hebben op hun instrument, zit je “safe” voor een onderhoudend staaltje hard rock / heavy metal. Maar of we echt zitten te wachten op zijn versies van de nummers die hij hier brengt, dat is een andere vraag. Kijk, we zijn, eerlijk toegegeven, best wel fan van de vocalen van Jorn Lande, maar op nog een versie van bijvoorbeeld ‘Needles And Pins’ of ‘The Mighty Quinn’ zitten we hier echt niet te wachten, daar we vinden dat de originele versie de klassieke versie is geworden en dat daar, naar onze bescheiden, mening niets meer aan gewijzigd hoeft te worden. Ja, ik begrijp het best dat een pak jongeren die originele versie (nog) niet kennen en misschien liever kiezen voor een steviger, harder klinkende versie, maar voor ons hoeft het niet echt. We gaan hier niet elk nummer overlopen en je vertellen dat de versie dat je hier van Jorn aangeboden krijgt, krachtiger en energieker klinkt dan het origineel. Misschien zorgt dit album er wel voor dat een pak (jeugdiger?) muziekliefhebbers op zoek gaan naar de originele versie van de nummers, en in dat opzicht kunnen we deze nieuwe van Jorn best begrijpen, maar voor eigenlijk zitten we eerder te wachten op nieuw origineel werk met deze fantastische vocalist.

Luc Ghyselen (72)

Frontiers Records FRCD 1005

Tracklist: 1. Lonely Nights 2. Winning 3. New York Minute 4. Needles And Pins 5. Love 6. I Do Believe In You 7. Nightlife 8. Bad Attitude 9. Quinn The Eskimo (The Mighty Quinn) 10. Mystery 11. The Rhythm Of The Heat