Michael Thompson Band: High Times – Live In Italy

Michael Thompson heeft, in zijn intussen meer dan vijftig jarige carrière, met vele groten ter wereld samen gespeeld. Zo zijn Michael Jackson en Whitney Houston enkelen van die indrukwekkende lijst. Toch heeft het tot 28 april 2018 geduurd eer de band zijn eerste Europese show speelde, dit op het Frontiers Rock Festival. De band bestond uit gitarist en mastermind Michael Thompson, zanger Larry King (tevens zanger van Soleil Moon), bassist en zanger Larry Antonino, keyboardspeler Guy Allison (Unruly Child) en drummer Sergio Gonzalez. Ze brachten een mix van oudere nummers van hun debuut ‘How Long’, maar wisten het publiek te verrassen door enkele nieuwkomers in de set te stoppen. Nieuwkomers, die enkele maanden later op het nieuw album ‘Love & Beyond’ zouden uitkomen. De ruwe, hese en doorwinterde stem van Larry King valt meteen op in ‘Can’t Miss’. Die stem moest de vlam in het publiek ook wat aanwakkeren, want de reactie na het eerste nummer bleven eventjes uit. Met een drumsessie en aanvullende basgitaar start ‘Secret Information’. Het is een nummer met knipoog naar Magnum, dat traag maar bewogen op gang komt. Meer zelfs, Larry King heeft een bijna gelijkaardig timbre in zijn stem dan Bob Catley. Het publiek is intussen helemaal losgekomen en met het wervelende ‘Love Beyond’ toonde de band opnieuw zijn kwaliteit. In het negen minute durende ‘Give Love a Chance’ vertelt Michael een verhaal met zijn gitaar, iets wat een enthousiast publiek wel weet te smaken. Op een breekbare manier voegt Larry een rustige vocale lijn rond het rustige nummer. Iets vlotter is ‘High Times’ dat menige harten weet te raken. Met het gemoedelijke ‘Save Yourself’ krijgen we een eerste van twee opeenvolgende nieuwe nummers. Het knappe Magnum-achtige ‘Starting Over’ toont veel variatie. Dat de band niet verlegen is om langere nummers te brengen (en daarbij de aandacht van het publiek niet weet te verliezen), blijkt uit het meer dan tien minuten lange ‘Wasteland’. Maar ze hebben een kleine verrassing tot op het einde behouden met ‘More Than A Feeling’, een cover die oorspronkelijk van Boston is. In de aankondiging ervan horen we dat bassist Larry Antonino meer in zijn mars had dan zijn vier snaren te laten bewegen, hij componeerde en produceerde ook de nieuwe nummers. Larry King neemt mooi afscheid en maakt ook even gebruik om zijn eigen band Soleil Moon, die ook bij Frontiers zit, voor te stellen. Traditioneel duren live opnames langer dan een gewoon doorsnee album en dat is ook hier het geval. Alhoewel er slechts negen nummers op dit album staan, zien we de teller net over een uur doorlopen. Een mooie live beleving die niet mag mankeren als naslagwerk!

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCDVD 1008

Tracklist: 1. Can’t Miss 2. Secret Information 3. Love Beyond 4. Give Love A Chance 5. High Times 6. Save Yourself 7. Starting Over 8. Wasteland 9. More Than A Feeling