Svart Crown: Wolves Among The Ashes

Svart Crown is een Franse band die in 2004 werd opgestart door vocalist en gitarist JB Le Bail. De man is de enige constante in de line-up en dan ook de echte drijvende kracht achter Svart Crown, een gezelschap dat zich muzikaal laat gelden dankzij een mix van death metal en black metal. Dat leverde ondertussen reeds vier knappe full-albums op. Op ‘Wolves Among The Ashes, het nieuwste en vijfde werkstuk onder de naam Svart Crown, krijgen we weeral een nieuwe line-up te horen. Je vind op het nieuwe album opnieuw Nicolas “Ranko” Muller achter de drumkit die er al bij was tussen 2011 en 2014. Ook gitarist Clément Flandrois is terug van weg geweest – hij was ook actief bij Svart Crown tussen 2008 en 2015. En dan is er nog kersvers bassist Julien Negro om de line-up te vervolledigen. Dit viertal zorgt op dit nieuwe album voor een erg gevarieerde set muziek. Nog steeds blijft een mix van black metal en death metal het uitgangspunt, maar dit keer hoor je echt heel veel meer. Openen doet het viertal met een sampler van Jim Jones, je weet wel de man achter “Peoples Cult”, de sekte die in 1978 massaal zelfmoord pleegde. Een krachtige dreigende sound werd daar op en over geplakt. ‘Thermageddon’ is pure, krachtige stevige blackened death metal zoals je die ook reeds kon horen in de jaren negentig. ‘Art Of Obedience’ gaat dezelfde weg op, maar kent mooie wisselingen in tempo en ritme. In ‘Blessed Be The Fools’ komen invloeden uit industrial duidelijk op de voorgrond. Aangevuld met Gregoriaanse zang (“Ranko”) zorgt dit nummer al voor een eerste zijwaartse stap, maar het werkt wel en daar zijn wij alvast heel blij mee. Met ‘At The Altar Of Beauty’ krijgen we een puur black metal voor de kiezen: hard, dreigend en koude duisternis. We krijgen het allemaal in een vlotte beweging over ons heen. Grootste buitenbeentje lijkt ons ‘Down To Nowhere’ te worden. Een traag tempo dat zelfs aan doom doet denken en cleane vocalen die van bijna gefluister overgaan tot stevige en krachtig, zorgen voor ene beklijvend en ongemakkelijk gevoel. Met ‘Exoria’ krijg je weer een pak dreigende kracht te horen die stevig op je inbeukt. Afsluiter ‘Living With The Enemy’ is meteen het langste nummer op dit album. Men gaat rustig, maar wel beklijvend, van start om na een minuut of twee alle registers open te trekken. Tal van wisselingen in zowel tempo, als ritme, als gevoel komen aan bod en dat zorgt voor een gevarieerd, maar schitterend opgebouwd nummer. We moeten dan ook besluiten dat Svart Crown met ‘Wolves Among The Ashes’ opnieuw een heel sterk album heeft afgeleverd die een breder scala aan stijlen laat horen dan we gewoon zijn in het blackened death metal segment. Vooral het feit dat muziekliefhebbers wat moeite moeten doen om het geheel te doorgronden, en dat het kwartet zeker niet kiest voor oeverloos en stevig gebeuk (al komt ook dat aspect nog steeds ruimschoots aan bod), trekt ons alvast over de streep.

Luc Ghyselen (92)

Century Media

Tracklist: 1. They Will Not Take Our Death In Vain 2. Thermageddon 3. Art Of Obedience 4. Blessed Be The Fools 5. At The Altar Of Beauty 6. Down To Nowhere 7. Exoria 8. Living With The Enemy