Oceans: The Sun And The Cold

Goede bands slagen er in om met hun debuutalbum onmiddellijk te scoren: dit is precies wat het Duitse / Oostenrijkse Oceans met verve doet. ‘The Sun And The Cold’ is een dijk van een plaat geworden wat in menig jaarlijstje de top tien of twintig zal behalen. Zoals veel nieuwe bands combineren ze diverse stijlen en mixen die tot een unieke sound. Het frappante van Oceans is dat hun mix van stijlen niet alledaags, vernieuwend en verbluffend goed is: melodic death metal, melancholische metal, gothic, een vleugje prog, én, verrassend goed, post rock. Men neme als het ware een blender, stopt er Insomnium, Katatonia, de oude Anathema, zelfs Linkin Park, wat Paradise Lost in en men schudde dit deftig. Het resultaat is een unieke cocktail: Oceans. ‘The Sun And The Cold’ is een prima melodic death metal nummer, met in het midden post rock met mooie cleane zang. Het begint al super. ‘We Are The Storm’ begint wat lichtvoetiger, met een aanstekelijk ritme die doet denken aan Paradise Lost in hun kalmere periode. ‘Dark’ is voor mij het zwaarste en minst goede nummer maar de fans van het zwaardere spul zullen hier enorm van genieten. Gierende riffs, dubbele drums, heavy grunts: alles is aanwezig. Dan volgt er een juweeltje met ‘Paralyzed’. Een doomy begin, daarna wat post rock, cleane zang en grunts afgewisseld maar vooral een zeer mooie afwisseling van tempo en stijlen en op het einde een eruptie van stevige metal. Een extra vermelding nog voor het ingetogener en melodieuzer begin van ‘Polaris’, wat de diversiteit van dit album extra in de verf zet. Goh, wat een binnenkomer dit album. Oh ja, heb ik al gezegd dat deze band uit super muzikanten bestaat, de nummers schitterend gecomponeerd zijn en de productie af is? Zeker een band om te volgen en live te zien.

Bart Verlinde (95)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. The Sun And The Cold 2. We Are The Storm 3. Dark 4. Paralyzed 5. Take The Crown 6. Shadows 7. Legions Arise 8. Polaris 9. Truth Served Force Fed 10. Water Rising 11. Hope