Forlorn Citadel: Ashen Dirge Of Kingslain

Na een tweetal demo’s is het Australische Fornlorn Citadel er terug met een eerste full-album. Achter de naam Forlorn Citadel schuilt slechts een artiest: Solace. Hij zorgt hier voor een beklijvende en intense trip die zijn visie weergeeft op atmospheric (epic) black metal. Acht nummers lang wordt je meegevoerd in de muzikale wereld die de man uittekent. Grootse en weidse vergezichten worden neergezet aan de hand van atmosferische passages. Je waant je in het verre verleden, of in de verre toekomst of op onontgonnen stukken van de wereld, of zelfs in een compleet andere wereld. Elementen uit folk komen aan bod naast furieuze uitspattingen black metal, terwijl dit alles in groots geheel wordt gekaderd. Je kan de sound van Forlorn Citadel zowat gaan gebruiken voor de tal van fantasy films (ik denk in de eerste plaats aan ‘In De Ban Van De Ring’ van Tolkien, waar de koude en donkere dreiging wordt afgewisseld met de mooie natuur en de fijngevoeligheid van de elfen, de hoge rusteloze en kale bergen in schril contrast staan met de schitterende natuur in de dalen en vlakten. Zo ervaar ik althans deze ‘Ashen Dirge Of Kingslain’, en misschien geef jij er een compleet andere invulling aan. Een ding staat vast: dit acht tracks tellend album zorgt voor mooie contrasten tussen zacht en hard, kalm en intens, donker en licht. En dat is wat we zoeken als we ons verdiepen in atmospheric black metal. Dan moeten we dus toegeven dat de missie van Forlorn Citadel geslaagd is en ons iets meer dan veertig minuten luisterplezier heeft opgeleverd.

Luc Ghyselen (80)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Glimmering Hearth To Ages Rekindled 2. Forthwith Thine Guildhelm Strong 3. Ancient Keepers Of Unending Entombment 4. Ashen Dirge Of Kingslain 5. Below The Grey Mist, Above The Forgotton 6. Blade Pried Whom’st Grasp Unyielding 7. Beholden To Griefborn And Veinroot 8. Conquering The Gate Of Kazuth-Dol