On Thorns I Lay: Threnos

On Thorns I Lay is een Griekse metalband, opgericht in 1992. Hun oorspronkelijke naam was Paralysis maar in 1994 veranderde de band zijn naam. Deze Hellenen hebben zeker niet stilgezeten, behalve een onderbreking van een achttal jaar, tussen 2010 en 2018, want ze brengen met ‘Threnos’ reeds hun negende full cd uit. Hun sound was blijkbaar oorspronkelijk doom / death metal maar de laatste jaren evolueerde hun sound met ook wat gothic elementen. Voor mij was het beluisteren van ‘Threnos’ een eerste kennismaking en het was meteen “instant love”. Wat een heerlijke muziek en hun genre behoort tot mijn favoriete muziek. Het openingsnummer, ‘The Song Of Sirens’ is doom, melancholische metal van het allerhoogste niveau. ‘Ouranio Deos’ begin in dezelfde trend maar evolueert dan naar eerder gothic style, genre Draconian. Op ‘Cosmic Silence’ horen we prachtig gitaarwerk wat het nummer een zweverige toets geeft. ‘Erynies’ is dan weer zeer zware, logge doom. Op het mooie ‘Threnos’ zijn in combinatie met doom ook folk invloeden te horen wat het nummer zeker naar een hoger niveau tilt. Dit album eindigt met ‘Odysseia’, tevens het langste nummer. Een mooi doom nummer met wat progressieve en rustige stukken, en begeleiding van piano en strijkinstrumenten: schitterend!! ‘Threnos’ is een geweldig album in dit genre en een zeer geslaagde kennismaking met deze band. Voer voor fans van Swallow The Sun, My Dying Bride, early Katatonia en Anathema.

Bart Verlinde (93)

LifeForce Records LFR 195

Tracklist: 1. The Song Of Sirens 2. Ouranio Deos 3. Cosmic Silence 4. Erynies 5. Misos 6. Threnos 7. Odysseia