Europese Tournee Five Finger Death Punch.

Op 14 januari start de Europese “Winter 2019 Tour” van het Amerikaans Five Finger Death Punch in Kiev, Oekraïne. Special guests voor deze tournee zijn niemand minder dan Megadeth en Bad Wolves. Op zaterdag 8 februari is er een stop voorzien in het Duitse Oberhausen, meer bepaald in de Koenig-Pilsener Arena. België wordt tijdens deze tour niet aangedaan.

Bad Wolves is een Amerikaanse heavy metal band die pas in 2017 van start ging, maar die reeds enorm populair is in de V.S. Hun coverversie van het Cranberries nummer ‘Zombie’ sloeg in 2018 in als een bom. Het gezelschap, met o.a. vocalist Tommy Vext, heeft ondertussen ook al twee full-albums op de markt en heeft een manager die weet hoe je het moet aanpakken om succes te oogsten: Zoltan Bathory (gitarist bij Five Finger Death Punch).

Hier nog Megadeth voorstellen zou eigenlijk niet moeten, maar beleefd als we zijn, volgt hier een toch wat info over deze heavy metal / thrash metal band. Megadeth werd in 1983 opgestart door Dave Mustaine (vocals, gitaar) en David Ellefson (bass). Een pak extra gitaristen en drummers werden ondertussen reeds versleten, maar tegenwoordig vinden we ook Kiko Loureiro (gitaar) en Dirk Vanbeuren (drums) in de band. Megadeth wordt samen met Anthrax, Slayer en Metallica beschouwd als een van “The Big Four Of American Thrash metal”. Dat zegt eigenlijk al meer dan voldoende. Megadeth heeft zo maar liefst vijftien full-albums op de markt zodat het voor de band niet moeilijk is om een daverende set-list samen te stellen met tal van (semi-)klassiekers uit het (sub)genre. Megadeth vocalist Dave Mustaine vertelt over deze tournee: “Hindsight is always 20-20, but looking back it’s still a bit fuzzy. Looking forward, you’ll be in trouble if you don’t come see us with Five Finger Death Punch in early 2020. You don’t wanna miss it. See you soon!”

Five Finger Death Punch werd in 2005 opgestart door Zoltan Bathory, de enige die er nu nog steeds bij is en alle strubbelingen in de band overleefde. Want strubbelingen zijn er genoeg geweest bij Five Finger Death Punch (We denken maar aan de problemen met vocalist Ivan Moody die tijdens live concerten een tijdlang werd vervangen door Tommy Vext (ja, inderdaad van Bad Wolves). Toch heeft dit niet belet dat deze band ondertussen groot is geworden en zelfs zeer groot is geworden in de V.S.. De heren zorgen voor ene mix van heavy metal, groove metal, thrash metal, hard rock en alternative metal die ze samensmelten tot een zinderend geheel. En alhoewel elk nieuw album (het achtste studio album, ‘F8’, komt eind februari op de markt) een pak nieuwe fans aantrekt, is het vooral tijdens live concerten dat je Five Finger Death Punch het best mee maakt. Check dus de plaatsen waar deze tournee halt houdt en probeer op ene ervan erbij te zijn.

Foto’s Five Finger Death Punch @ Lotto Arena 2017: Erwin Poppe.