Secret Rule: Against

Een nieuw album van het Italiaanse Secret Rule is zeker iets om naar uit te kijken, want de band is met iedere release alleen maar beter geworden. De formule is eenvoudig: een charismatische zangeres in de persoon van Angela Di Vincenzo die geruggensteund wordt door eerste klas muzikanten zoals Michele, Andy & Nicola. De band evolueerde van power metal naar een breder geluid dat nog steeds een stevige scheut symphonic bevat maar modern klinkt en het experiment niet schuwt. Het DNA van Secret Rule kan je samenvatten als dynamiek, lekkere crunchy gitaren, melodie en beklijvende zang. Dat maakt dat meestal elk nummer voldoende gekruid is en dus een luisterbeurt waard. De formule wijzigt niet met ‘Against’. Ik vermoed dat de band stiekem wel een beetje hoopt op een doorbraak en graag een breder publiek zou bereiken. Dat zal ondanks de intrinsieke kwaliteiten geen sinecure zijn, want volgend jaar trekken ze zelf een kleine Europese toer als headliner. Ze hebben een degelijke schare fans weten op te bouwen, maar daarmee ga je geen volle zalen krijgen. Ook Pride & Joy is niet het label dat hen naar nieuwe fans zal brengen. Dat betekent niet dat het niet kan voor deze band, want ze horen in de Italiaanse crème de la crème thuis samen met Temperance, Sinheresy, Ancient Bards, Crysalys, Elegy of Madness, Frozen Crown, Kalidia, Mastercastle, Sleeping Romance, etc. Lacuna Coil zijn ze niet, maar hun nummers moeten niet onderdoen voor die van Lacuna Coil. Ik wil maar stellen dat Secret Rule zeker het niveau heeft om een breder publiek aan te spreken. Eigenlijk moet ik herhalen wat ik op het vorige album, ‘The 7 Endless’, al stelde, want ‘Against’ is het logische vervolg erop. En het mag een prestatie genoemd worden dat het hoge niveau van de vorige plaat terug bereikt wordt. Of Secret Rule haar top bereikt heeft is moeilijk in te schatten. Dat hangt niet in het minst van de gretigheid van de band af en het talent. Het talent is er alleszins. Laat ons hopen dat ze nog een eind doorgaan en een schare fans aantrekken die de band een reden van bestaan schenkt. Dat verdienen ze. Als u Secret Rule niet kent, check dan ‘Against’. Met twaalf prima nummers, kan u hier geen spijt van krijgen, integendeel.

Frederik Blieck (88)

Pride & Joy Records PJM 12166

Tracklist: 1. Spira Mirabilis 2. Shades Of Humanity 3. Rise Again 4. Going Nowhere 5. Digital Revolution 6. Endless Promises 7. Purgatory 8. Against 9. Deep Solitude 10. Outsiders 11. My Last Breath 12. Don’t Let Me Fade