Bask: III

Bask is een Amerikaans viertal, opgestart in 2011, dat voor een muzikale mix zorgt van psychedelica, stoner rock, post rock en wat americana. ‘III’ is, zoals je waarschijnlijk al hebt begrepen, het derde full-album van de heren. Eerder zorgde dit kwartet – Scott Middleton (drums), Jesse Van Note (bass), Ray Worth (gitaar, vocals) en Zeb Camp (gitaar, vocals) – reeds voor ‘American Hollow’ (2014) en ‘Ramble Beyond’ (2017). Toch lijkt deze ‘III’ voor extra aandacht rond dit gezelschap te gaan zorgen. Zeker in Europa, want ‘III’ wordt op de markt gebracht door het kwaliteitslabel Season Of Mist. ‘III’ telt zeven nummers die stuk voor stuk mooie voorbeelden vormen van hun muzikale mix die de heren vloeiend, krachtig en mooi afleveren. Grootste bestanddeel van die mix is ongetwijfeld het element psychedelica. Als we zo de nummers horen, lijken die ons perfect om uit te monden in ellenlange jam partijen. Toch krijgen de nummers een mooie opbouw mee met kop, middenstuk en staart. Dankzij de verschillende extra ingrediënten in de sound van Bask verkrijg je ook een pak variatie die gaat van ingetogen over rustig en kalm tot bijtend, krachtig, energiek en gedreven. We gaan zeker niet beweren dat Bask het warme water opnieuw heeft uitgevonden, maar elk nummer trekt ons opnieuw over de streep. Steeds opnieuw zijn we benieuwd hoe de heren hun wendingen in kracht, tempo en ritme zullen opbouwen. En de heren slagen met verve in het opzet om ons te blijven boeien. Toch bleven we wat onze honger zitten wat betreft het element americana in hun sound. Maar dat wordt op schitterende wijze ruimschoots goed gemaakt tijdens het afsluitende ‘Maiden Mother Crone’ dat we meteen bestempelen als dé track van dit album. Liefhebbers van psychedelica in het algemeen zullen hiermee een tijdlang zoet zijn.

Luc Ghyselen (82)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Three White Feet 2. New Dominion 3. Stone Eyed 4. Rid Of You 5. Noble Daughters I – The Stave 6. Noble Daughters II – The Bow 7. Maiden Mother Crone