Esoteric: A Pyrrhic Existence

Het Britse Esoteric heeft er reeds een lange weg op zitten. De band werd in 1992 opgestart en zorgt voor een mix van (funeral) doom metal en death metal. Ondanks de talrijke wisselingen in de line-up en de bij momenten zeer weinig weerklank die men kreeg vanwege het grote publiek (funeral doom is niet het genre waar een grote massa op af komt), blijft Esoteric hardnekkig vast houden aan zijn visie. Elk album opnieuw weten de heren de pers en zijn fans te overtuigen van hun muzikale visie. Met ‘A Pyrrhic Existence’, dat zo’n acht jaar na het vorige album (‘Paragon Of Dissonance’) op de markt komt, is Esoteric toe aan zijn zevende full-album. ‘A Pyrrhic Existence’ telt slechts zes nummers, maar die zijn wel goed voor, hou je vast, bijna honderd minuten donker en dreigend muzikaal vertier. De zes nummers worden verspreid over twee schijfjes. Opener ‘Descent’, goed voor een slordige zevenentwintig minuten, is meteen de langste track van het album. Het zet meteen de toon: traag, slepend, donker en dreigend. Wat zonlicht is er niet te bespeuren in de immense duisternis die de heren oproepen. Veel vreugde of opgewekte momenten kan je er evenmin in bespeuren. Nee, het huidige vijftal – Gordon Bicknell (gitaar, synthesizer), Mark Bodossian (bass, synthesizer), Greg Chandler (gitaar, vocals), Joe Fletcher (drums) en Jim Nolan (gitaar) – zorgt voor donkere vertwijfeling en duistere zwartgalligheid. Depressieve zielen zullen met dit werkstuk nog dieper hun demonen in de ogen moeten kijken. En als je denkt dat de overige tracks toch iets meer licht zullen door laten, ben je er echt aan voor de moeite. Ja, soms wordt het tempo opgetrokken tot momenten van razende furie (maar die zijn telkens van heel korte duur), maar de hoofdmoot van deze ‘A Pyrrhic Existence’ is een loodzware, trage en slepende duistere dreiging. Of Esoteric met deze creatie veel nieuwe zieltjes zal bijwinnen, weet ik niet. Wat wel vaststaat is het feit dat liefhebbers van funeral doom metal en zeker van de band zelf hier meer dan anderhalf uur per luistersessie zoet mee zullen zijn. Esoteric maakt dus absoluut geen muziek voor de grote massa, maar zorgt met dit nieuwe werkstuk opnieuw voor een machtige aanvulling in hun discografie.

Luc Ghyselen (88)

Season Of Mist SOM 530

Tracklist: 1. Descent 2. Rotting In Dereliction 3. Antim Yatra 4. Consuming Lies 5. Culmination 6. Sick And Tired