The Gathering, Biebob.

The Gathering – 15/11/2019 – Biebob, Vosselaar.

De Europese Tour in het kader van “Autoreverse: 30th Anniversary Tour” brengt The Gathering voor het enige concert op Belgische bodem naar de magische Biebob. Je zou dan haast denken, het zal er storm voor lopen, maar helaas draaide het iets anders uit. Toen de deuren om half acht opengingen stonden er een handvol mensen te wachten. Wat ook meteen opvalt bij het binnenkomen is de hele sobere podium aankleding, geen videoschermen noch andere attributen. Vooraan staat een microfoon standaard omwikkeld door een later in de show verlichte klimplant en er hangt een zwarte doek op de achtergrond. Als om half negen de lichten doven is de zaal zowat driekwart gevuld, deze keer is er ook geen support act en mag The Gathering dus meteen vol aan de bak voor een concert van pakweg twee uur. Het publiek zal volop kunnen genieten van een gevarieerde set. De zweverige, dromerige sfeer die songs als ‘How To Measure A Planet’, ‘Analog Park’ en ‘Bad Movie Scene’ oproepen wordt ook nog eens extra in de verf gezet door een minimalistische belichting en dikke smog op het podium en zet zowat de toon voor de ganse show!

Het geluid is wel OK, al mogen de vocalen van Silje wat meer op de voorgrond staan. ‘Probably Built In The Fifties’, ‘No One Spoke’, ‘Great Ocean Road’ en ‘Eléanor’ zorgen voor een grotere beleving bij het publiek, er wordt meegezongen, gedanst. Hoogtepunten zijn er bij de vleet. Wij genoten van het subliem uitgevoerde ‘Nighttime Birds’, het eigenwijs gebrachte ‘Meltdown’ en het heerlijke kippenvel bezorgende ‘Saturnine’. Met het fantastisch gespeelde en gezongen ‘Hero For Ghosts’ komt een eind aan de reguliere set … Een daverend applaus barst los, er wordt om bis nummers geroepen en die krijgen we ook. Maar eerst is er een korte voorstelling van de band door Hans Rutten (drummer), samen met zijn broer René Rutten (guitars) richtte hij The Gathering een dertigtal jaren geleden op. Huidige bandleden zijn nog Silje Wergeland (vocals), Frank Boeijen (keyboards) en Hugo Prinsen Geerlings (bass). Als de eerste tonen van het weergaloze ‘On Most Surfaces (Inuït)’ weerklinken stijgt een luid gejuich op, duidelijk het favoriete nummer bij heel wat fans! Het zeer intens gebrachte ‘I Can See Four Miles’ zorgt voor de apotheose en sluit deze show mooi af. Conclusie : de afwezigen hadden weer eens ongelijk!

Met dank aan Hans Rutten (The Gathering).

Tekst: Livine Dereuck.

Foto’s: Marc Callens.