Hideous Divinity: Simulacrum

Het Italiaanse death metal combo Hideous Divinity zet een nieuwe stap in zijn muzikale carrière. De band werd in 2007 opgestart en middels de demo ‘Sinful Star Necrolatry’ deden de heren meteen wat stof opwaaien bij liefhebbers van brutale en technische death metal. Daarna zorgden strubbelingen met een vaste line-up ervoor dat het wachten was tot 2012 vooraleer een eerste full-album op de markt kwam. ‘Obeisance Rising’ deed het niet onaardig en opvolgers ‘Cobra Verde’ (2014) en ‘Adveniens’ (2017) deden zelfs nog beter. In ieder geval voldoende voor Century Media om Hideous Divinity aan zich te binden. Nu is er dus ‘Simulacrum’, een tien tracks tellend album dat genadeloos de uitgestippelde weg van het vijftal verder af gaat. De heren kiezen nog steeds voor uiterst brutaal, maar technische hoogstaande, death metal, al worden daar, en dit sinds voorganger ‘Adveniens’, wat minieme accenten black metal aan toe gevoegd. De heren weten met dit nieuwe werkstuk opnieuw te overtuigen. Vanaf opener ‘Deleuzean Centuries’ grijpt het vijftal je bij de strot. Een stevig tempo, krachtige riffs, heftig knetterende drumpatronen, pulserende basslijnen en bijpassende brutale en grauwe vocalen zorgen voor een gedreven sound. Voeg daar mooie accenten aan toe met sterk technisch gitaarspel en je verkrijgt technical death metal zoals er wel meer zijn, maar die toch een bepaalde impact achter laat. En zo gaan de heren er het volledige album lang stevig en brutaal tegen aan. Enkel het korte intermezzo ‘Condense’ is van andere makelij. Het duurt hoop en al een halve minuut, maar het zorgt wel voor een uiterst ongemakkelijk gevoel. Persoonlijk vind ik dat het niet hoeft op dit album. Voor de rest gaat het gezelschap op zijn brutale elan verder en kijken de heren weinig achterom. Wie er vlug bij is krijgt nog twee extra aangeboden middels coverversies van Machine Head’s ‘Blood Of The Zodiac’ en Mayhem’s ‘Cursed In Eternity’.

Luc Ghyselen (80)

Century Media

Tracklist: 1. Deleuzean Centuries 2. The Embalmer 3. Condense 4. Anamorphia Atto III 5. The Deaden Room 6. Actaeon 7. Bent Until Fracture 8. Seed of Future Horror 9. Prey to a Vision 10. Implemini Exitio