Mayhem: Daemon

Mahyem werd in 1984 opgestart en wordt algemeen beschouwd als een van de grondleggers van de Noorse black metal en in een adem als een van de invloedrijkste bands van black metal in het algemeen. Met ‘Daemon, hun nieuwste creatie en het zesde studio-album van de band, gaan ze hun eigen gang verder. ‘Daemon’ wordt in verschillende uitgaves op de markt gebracht en telt al naar gelang de uitgave die jij aankoopt tien, twaalf of vijftien tracks. De gewone cd-versie krijgt de eerste tien hierna vermelde nummers mee. Op de Ltd. Cd Mediabook-versie vind je twaalf nummers terug en op de Ltd. Deluxe lp box set krijg je vijftien nummers (de twaalf die hierna vermeld worden aangevuld met Death’s ‘Evil Dead’, Death Strike’s ‘The Truth’ en Morbid’s ‘Disgusting Semla’). Hoe de drie cover versies klinken weten we niet, die prijken niet op ons promo-exemplaar. Wij laten het in ieder geval niet aan ons hart komen, want wat we wel te horen krijgen zijn twaalf brutale, dreigende en donkere tracks black metal zoals alleen Mayhem die kan neerzetten. Je hoort hier een stel gedreven en energiek spelende “oude rotten” in het vak die precies weten waarmee ze bezig zijn: de wereld onderdompelen in een zware en stevige duisternis die black metal heet. Track na track weet Mayhem ons opnieuw te overtuigen. Machtige drumpatronen (Hellhammer) vliegen ons om de oren die al even krachtdadig en stevig ondersteund worden door stuwende basslijnen (Necrobutcher). De riffs van Teloch en Ghul kennen geen genade en ook hun solo-momenten zijn des duivels. En dan zijn er nog die typische diepe en grauwe vocalen van Attila Csihar die onrust en onheilspellende duisternis over je heen aanroepen. Het plaatje is opnieuw volledig. Twaalf nummers lang (een klein uurtje) worden we, samen met een legioen aan black metal adepten, op onze duistere wenken bediend. Geen fragment of accent valt uit de toon en Mayhem mag met recht en reden zijn plaats op de oppertroon in het black metal landschap terug claimen met deze ‘Daemon’. Wij zijn alvast overtuigd van hun duistere en dreigende kracht.

Luc Ghyselen (95)

Century Media

Tracklist: 1. The Dying False King 2. Agenda Ignis 3. Bad Blood 4. Malum 5. Falsified And Hated 6. Aeon Daemonium 7. Worthless Abominations Destroyed 8. Daemon Spawn 9. Of Worms And Ruins 10. Invoke The Oath 11. Everlasting Dying Flame 12. Black Glass Communion