Stew: People

Stew is een Zweeds trio dat in 2017 van start ging en zorgt voor een stevige mix van rock en psychedelica met wortels in de muziek van eind jaren zestig / begin jaren zeventig die je dus met een beetje goede wil in het vakje retro rock mag onderbrengen.. Een eerste ep, ‘Hot’, die op 1 juni vorig jaar op de markt werd gebracht, deed al heel wat stof opwaaien en het ‘Classic Rock Magazine’ koos een van de tracks, ‘Might Be Keepin’ You’, voor hun compilatie ‘Best Of The Year 2018’. Nu zorgt het trio – Markus Åsland (bass, vocals), Nicklas Jansson (gitaar) en Nicklas Dahlgren (drums) – voor een elf tracks tellend album, al mag je de eerste track, ‘intro’, als nietszeggend beschouwen. Het zijn iets meer dan dertig verloren seconden. Gelukkig klinkt het vanaf dan heel wat beter. Hun stevige rock, geënt op psychedelica, blues en rock, klinkt krachtig en laat de muziek uit eind jaren zestig, begin jaren zeventig terug opleven. Denk aan o.a. Jimi Hendrix en / of Cream en laat je meevoeren op de tonen van Stew. Nee, we worden absoluut niet weg geblazen van Stew, maar we zijn er ons wel terdege van bewust dat we al vlug mee knikken met het ritme, dat onze voet al vlug het tempo mee aangeeft en dat we ons nog net kunnen bedwingen om onze luchtgitaar boven te halen. – Na een paar nummers moeten we aan dat laatste toch toegeven. – We horen namelijk een energieke sound waar bass en drums voor een mooie en uiterst solide basis zorgen. Het gitaarwerk is enerzijds snedig, dan weer melodieus, dan weer krachtig. En de vocalen stralen rust uit in de kalmere stukken, maar evenveel kracht tijdens de krachtiger momenten. De bluesy ondertoon die over de volledige plaat te voelen en te horen is, zorgt, in samenwerking met de psychedelische noten, voor de rest. Ja, ‘People’ van Stew doet ons met weemoed denken aan die gouden jaren (eind jaren zestig, begin jaren zeventig) toen classic rock, hard rock, blues rock en / of Southern rock zowat de zwaarste muziek was die we op de kop konden tikken. Liefhebbers van het genre zijn reeds tot bij de platenboer geweest, en ook u raden we aan om hetzelfde te gaan doen: Stew zorgt met ‘People’ voor een heel knap debuutalbum.

Luc Ghyselen (82)

Ripple Music

Tracklist: 1. Intro 2. Right On Time 3. People 4. Newborn 5. Endless Journey 6. Play The Fool 7. Goddess 8. Afraid Of getting Nowhere 9. Sweet And True 10. Fruits 11. Morning Again