Crepuscle: Heavenly Skies

Crepuscle is een Amerikaanse band die in 2006 werd opgestart als Draconian Winter. Draconian Winter zorgde voor melodic black metal en bracht een demo en een live -album op de markt. In 2011 werd de naam gewijzigd tot Crepuscle en werd de sound gewijzigd naar symphonic en melodic death metal. Na een demo in 2013, was er eerder ook reeds een full-album: ‘Draconian Winter’ (2014). Met ‘Heavenly Skies’ is het gezelschap aan zijn tweede creatie toe. Openen doen ze met een mooi instrumentaal stukje, ‘Aurora’, dat rustgevend start en dan open bloeit dankzij de nodig bombast. Pas daarna laat Crepuscle alle remmen los met een gedreven en energiek sound. Hun stevige, energieke en gedreven melodic death metal wordt overgoten met een massa aan symfonische elementen zodat die zowat het totaal geluid overheerst. Dan weet je dat je voor een heel pak bombast staat en dat is precies wat je krijgt. Gelukkig sijpelen ook de elementen melodic death metal door, al mag de bombast toch wat minder de overhand krijgen. Na een aantal nummers slaat de eenzijdigheid toch wat toe. En dan komt het instrumentale akoestische ‘Lunar Lullaby’ langs, een nummertje dat het album breekt en aantoont dat de heren zich niet echt hoeven te verschuilen achter te vel bombast om een mooi nummertje af te leveren, al is het in dit geval een lullaby. Daarna nemen de heren van Crepuscle de draad weer op. Ietwat spijtig toch dat de toch wel geweldige mooie en melodieuze gitaarsolo wordt ondergesneeuwd door, naar onze smaak, te veel aan symfonische bombast. En daarmee komen we bij het werkpuntje van Crepuscle: symphonic elementen mogen, bombast mag ook, maar een overvloed zorgt ervoor dat de toch mooi opgebouwde melodic death metal nummers er door onder gesneeuwd raken en je de fijnere accenten en / of nuances niet echt meer kan onderscheiden. Zo vinden we bijvoorbeeld dat we tijdens het eerste deel van ‘Resignation’ een heel stuk meer adem krijgen. Slecht is dit werkstuk natuurlijk allerminst en uiteindelijk zijn we wel blij met deze kennismaking met Crepuscle.

Luc Ghyselen (78)

Creator-Destructor Records

Tracklist: 1. Aurora 2. Heavenly Skies 3. Faultline 4. Severed 5. Etheral Waters 6. In the Winds of Glory 7. Lunar Lullaby 8. Elapsing Eternity 9. Resignation 10. Road To Peril 11. Limitless