Valcata: Valcata

Valcata‘s titelloze debuut is een metal opera naar een idee van componist en vocalist Oha Cade. En daar we liefhebbers zijn van metal opera’s was onze aandacht al snel getrokken. Als je dan nog weet dat Oha een mooi verhaal (planeet Valcata zweet onder een immense escalerende warmte en de inwoners willen op zoek naar verkoeling en een ander planeet waardoor de aarde in zicht komt) heeft opgehangen aan een mooie mix van symphonic metal en power metal met pakken bombast dan zijn we eigenlijk al verkocht vooraleer we een noot gehoord hebben. Muzikaal zit alles prachtig en mooi in elkaar. En eigenlijk hebben we ook niet te klagen over de acht vocalisten die hieraan hebben meegewerkt – Naast Oha hoor je ook Kenneth Élan, Josh Munnell, Hadi Kiani, Liel Bar-Z, Angel Wolf-Black, Mary Zimmer en Zuberoa Aznárez. Of toch een beetje, sommige mannelijk vocalen halen niet het niveau van hun vrouwelijke tegenspelers. Helaas konden we nog niet achterhalen wie wat precies zingt, zodat we niet kunnen aanwijzen wie we minder vinden. Maar dat gebeurt eigenlijk maar tijdens een paar fragmenten zodat dit eigenlijk wat zoeken is naar negatieve punten om er toch maar te vinden. Want, we gaan eerlijk zijn, als we het geheel bekijken valt eigenlijk alles best op zijn plaats. De vocalen zorgen voor prima afwisselingen en ook op muzikaal vlak worden we verwend. Snellere en snediger passages worden afgewisseld met stevige bombastische fragmenten, met uptempo krachtige momenten en met mooi opgebouwde stukken waar strijkers (viool, cello) de bovenhand nemen. Dit alles smelt mooi samen tot een vloeiend geheel dat ons van begin tot einde boeit, zonder echt zwakkere momenten. Indien Valcata – en waarom zou dit niet het geval zijn? – nog met een vervolg (of twee, drie) op de proppen komt, zitten wij alvast opnieuw op de eerste rij om dit aan een luisterbeurt te onderwerpen. Met dit titelloze debuut zijn we alvast heel tevreden en we kijken dan ook oprecht uit naar een vervolg.

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Stars 2. Our Quest 3. The Turning 4. Horror Machine 5. Life And A Million 6. 3-2-1 7. Beyond 8. Escalade 9. The Termination 10. Valcata