Gatecreeper: Deserted

Gatecreeper is een Amerikaanse death metal band die in 2013 van start ging. Al vlug zorgde een titelloze ep (2014) er voor dat de naam in de death metal wereld op wat naambekendheid kon rekenen. Een drietal splits overbrugde de tijdspanne naar een een eerste full-album, ‘Sonoran Depravation’, dat er in 2016 aan kwam. Nu is men klaar om een tweede album op de wereld af te vuren. Opnieuw werd de tussentijd overbrugd met een ep, een tweetal splits, naast een live album en wat singles. Zo blijft de naam Gatecreeper zowat constant over de lippen gaan. Het nieuwe album, ‘Deserted’, telt tien tracks (elf als je kiest voor de limited edition on vinyl). Het vijftal opent meteen zeer krachtig, stevig en overtuigend met het titelnummer. Gebalde drumpatronen, krachtige riffs, stuwende bassen en zwaar op de lever liggende rauwe vocalen zijn de ingrediĆ«nten. Het nummer wordt ook nog voorzien van een melodieuze gitaarsolo. Zo is het ook ongeveer een blauwdruk voor de overige tracks. Niet dat ik daarmee bedoel dat Gatecreeper tien maal hetzelfde nummertje heeft afgeleverd, want de heren zorgen voor de nodige variatie in tempo en ritme, maar die eerder genoemde ingrediĆ«nten vind je in zowat elk nummer terug. Ook en aantal stevige screams maken op tijd en stond hun opwachting zodat het geheel zorgt voor een heel onderhoudend en aangenaam (mag ik dit woord gebruiken tijdens een death metal review?) in het gehoor liggend werkstuk. Zelf verveelde ik me geen milliseconde terwijl het album zijn rondjes draaide, zodat dat ongetwijfeld ook het geval zal zijn voor een heel pak anderen. Uitschieters: niet echt, maar als ik er toch een moet kiezen, dan ga ik voor de afsluiter. ‘Absence Of Light’ is een donker en dreigend werkstuk dat log over je heen walst. Maar, heel eerlijk? Misschien kies ik morgen wel voor een ander nummer. Vooral liefhebbers van death metal moeten dit tweede full-album van Gatecreeper beslist een kans geven.

Luc Ghyselen (85)

Relapse Records RR 7435

Tracklist: 1. Deserted 2. Puncture Wounds 3. From The Ashes 4. Ruthless 5. Everlasting 6. Barbaric Pleasures 7. Sweltering Madness 8. Boiled Over 9. In Chains 10. Absence Of Light