Of Mice & Men: Earthandsky

Zes albums op negen jaar tijd! Niet slecht qua productieve regelmaat. En bovendien nog eens zes maal van jetje geven alsof je net in brand gestoken werd. Aaron Pauley, gitaristen Phil Manansala en Alan Ashby, en drummer Valentino Arteaga vormen de band. Originele leden Austin Carlile en Jaxin Hall verlieten dan in respectievelijk 2016 en 2009, waardoor Manansala het enige overgebleven originele bandlid is. De metalcore sound van de band werd gaandeweg heavier. Ook deze is heavier than voorganger ‘Defy’, de eerste plaat met Pauley op zang. ‘Earthandsky’ biedt elf nummers die je gerust zeer aanstekelijk mag noemen. Riff na riff wordt ‘Earthandsky’ opgebouwd tot een serieus entertainende metalcore plaat waarbij melodie hand in hand gaan met het heftige gitaarwerk. ‘Earthandsky’ is echt wel dik in orde: niet in de zin van wereldschokkend, maar eerder van hoofdschuddend. Ik heb alle elf nummers uitgeluisterd en de plaat heeft iets klassieks, in de zin van prima nummers, die blijven nazinderen door de compositie en de zang. Deze plaat kan ik alleen maar aanbevelen. Deze is ook beter dan ‘Defy’, wat een beetje aanvoelde als een slappe bedoening en / of een band die de richting kwijt was na het vertrek van Carlile. Of Mice & Men lijkt terug inspiratie gevonden te hebben om een degelijk album bijeen te schrijven wat gezien de platgetreden metalcore-paden geen sinecure is.

Frederik Blieck (85)

Rise Records

Tracklist: 1.Gravedancer 2. As We Suffocate 3. Taste Of Regret 4. Mushroom Cloud 5. Pieces 6. Deceiver/ Deceived 7. Earth & Sky 8 The Mountain 9. Meltdown 10. Linger 11. How To Survive