Blast From The Past Fest: dit jaar op 7 december.

Om de twee jaar zorgt Blast From The Past Fest ervoor dat liefhebbers van traditionele heavy metal terug hun hartjes kunnen ophalen aan de hand van een mooie affiche. Dit is ook dit jaar weer het geval. Op zaterdag 7 december maken tien bands hun opwachting in zaal Kubox te Kuurne voor deze editie van Blast From The Past Fest. Wij, van MUSIKA, zetten het tiental even op een rijtje en geven je wat duiding.

Spiritual Sickness is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. Deze Amerikaanse ging in 2009 van start, maar kent ook al een voorgeschiedenis als Act Of God die terug gaat tot 2002. Muzikaal drukken de heren zich uit aan de hand van een mix van progressive metal en power metal. In hun discografie vind je een full-album (‘Architects Of Agony’ (2011)) en een ep (‘Spiritual Sickness’ (2014)).

Eternal Breath is een Belgische power metal band die sinds 1996 actief is. De heren hebben twee full-albums op de markt. Na het goed ontvangen ‘The Joker’ uit 2016 kwam opvolger ‘World Of Chaos’ eerder dit jaar op de markt. (Voor bespreking, zie onze rubriek “CD review”.)

Troyen is een Britse band die het tussen 1981 en 1982 probeerde. Slechts een vier tracks tellende demo zag toen het levenslicht. Sinds 2014is de band terug actief en dat ze het menen bewijst het feit dat er reeds twee nieuwe ep’s op de markt kwamen waarvan de meest recente, ‘A New Dawn’, eerder dit jaar op de markt kwam. Verwacht je aan een set traditional heavy metal (NWOBHM).

Het Britse Fist staat voor traditional heavy metal (NWOBHM) en werd in 1978 opgestart als Axe, maar wijzigde al vlug de naam. In 1984 viel het doek voor het eerst over de band na o.a. twee full-albums. Een korte periode niet te na gesproken, bleef het stil rond dit gezelschap tot men sedert 2013 terug actief werd. Naast die twee “oude” albums is er ook nog een derde album. ‘Storm’ was er wel reeds in 2005.

Asomvel is een Britse heavy metal band die in 1993 werd opgestart door vocalist / bassist Jay-Jay Winter die ons helaas in 2010 voor eeuwig verliet. De band had toen een full-album op de markt (Kamikaze). Daar kwamen ondertussen twee full-album bij: ‘Knuckle Duster’ (2013) en ‘World Shaker’. Dat laatste werd eerder dit jaar op de markt gebracht.

Cage is een Amerikaanse heavy metal / power metal band die in 1992 werd opgestart.Het gezelschap heeft zeven full-albums op de markt waarvan ‘Ancient Evil’, dat alweer van 2015 dateert, het meest recente is. Naast gitarist Dave “Conan” Garcia kijken wij, van MUSIKA, bij deze band vooral uit naar vocalist Sean “The Hell Destroyer” Peck.

Het Duitse Trance werd in 1979 opgestart, al kende de band ook een korte voorgeschiedenis (vanaf 1978) als Age. Hun mix van hard rock en heavy metal klonk vanaf het eerste album, ‘Break Out’, best wel knap en aanstekelijk en vooral ‘Power Infusion’ (1983) en ‘Victory’ (1985) sloegen enorm aan. En plots bleef het stil rond de band die in 1989 voor een jaartje onder de naam Trancemission verder ging om uiteindelijk de handdoek in 1998 in de ring te gooien. Sinds 2001 is de band terug actief. De discografie van dit gezelschap telt ondertussen acht full-albums.

Praying Mantis is een Britse band die in 1974 werd opgestart door de broertjes Tino en Chris Troy. De band behoort dus duidelijk tot wat we NWOBHM noemen. Toch koos het gezelschap voor een wat andere koers daar hun sound veel melodieuzer was dan bijvoorbeeld Saxon, Iron Maiden, Def Leppard, … In 1985 viel voor de eerste maal het doek over deze band die nochtans o.a. het heel knappe ‘Time Tells No Lies’ (1981) had afgeleverd. In 1990 ging men opnieuw van start, maar in 2003 was het weer over de band. Sinds de heropstart in 2008 lijkt de band terug in een opwaartse spiraal terecht te zijn gekomen. De discografie van de band telt ondertussen elf full-albums waarvan het vorig jaar op de markt gebrachte ‘Gravity’ het meest recente is.

Exciter is een Canadese speed metal met een heel moeilijke, woelige, geschiedenis op gebied van line-up’s. Laat het ons houden bij het feit dat de band in 1978 werd opgestart en tot in 1980 de naam Hell Razor had. Dankzij het Judas Priest nummer ‘Exciter’ werd de naam gewijzigd. 1988 betekende voor de eerste keer het einde van de band. Een korte tijdspanne niet te na gesproken (1992-1993) werd de band pas in 1996 terug opgestart. De discografie van de band telt elf full-albums al dateert het meest recente, ‘Death Machine’, ook al weer van 2010.

Grave Digger is een Duitse band die in de beginperiode speed metal bracht. Daarna wijzigde de sound toch meer richting een mix van heavy metal en power metal. De band ging reeds in 1980 van start maar kende ook een korte periode als Digger (1986-1987) en als Hawaii (1988-1991). Vocalist Chris Boltendahl is de man die de touwtjes in handen heeft en al alle incarnaties van de band heeft meegemaakt. In de discografie van de band vind je ondertussen negentien full-albums waarvan ‘The Living Dead’, dat vorig jaar op de markt kwam, het meest recente is.

Dit lijken ons alvast voldoende redenen om je ticket(s) voor dit festival te gaan bestellen. Zeker liefhebbers van traditionele heavy metal zullen er ongetwijfeld aan hun trekken komen. Meer info nodig? Check dan eens de facebookpagina van Blast From The Past Fest op https://www.facebook.com/events/kubox/blast-from-the-past-festival-2019/1416864515112341/