Implore: Alienated Despair

Het van oorsprong Duitse Implore – de band werd in Hamburg in 2012 opgestart – komt er aan met zijn derde full-album. Na ‘Depopulation’ (2015) en ‘Subjugate’ (2017) krijgen we nu dus ‘Alienated Despair’ een elf tracks tellend album dat je uppercut na mokerslag verkoopt. Alhoewel de line-up gewijzigd is ten opzichte van een vorige release, blijft dit gezelschap ongenadig stevig, energiek en uiterst krachtig hun visie op een mix van death metal, grindcore en hardcore spuwen. Misschien kan de sound van dit kwartet het best vergeleken worden met de sound van Napalm Death maar dan met een heel stevige injectie hardcore. Je verkrijgt in ieder geval elf tracks die agressief en brutaal hun kijk op de huidige maatschappij weergeven. Tijd voor verpozing nemen de heren absoluut niet: de nummers worden er aan een stevig tempo tegenaan gesmeten en zijn meestal kort en gebald opgebouwd. Uitzondering op die regel is ‘Parallax’, een nummer van bijna vier minuten dat het langste nummer uit de geschiedenis van Implore tot nu toe is geworden. Voor ‘Never Again’ konden ze rekenen op extra vocalen van niemand minder dan Tomas Lindberg (At The Gates). Maar je moet al heel goed luisteren om het stemgeluid van Tomas te onderscheiden van de stevige brullende vocalen van Gabriel Dubko. Op echt veel variatie in tempo, ritme en geluid moet je ook al niet rekenen, al gaat het wel echt vooruit en dat met een stevige vaart die je nergens met rust laat, al staan agressie en brutaliteit duidelijk centraal in de eindafrekening. Dat de band hiermee een van de meest agressieve albums van dit jaar heeft afgeleverd, zullen we niet ontkennen. Maar dit betekent niet dat we ook echt stevig onder de indruk zijn, want wat meer variatie en misschien wat meer melodie zou ervoor kunnen zorgen dat we wel volledig overstag gaan. Nu zijn we best tevreden over wat Implore ons biedt, maar het mag altijd iets meer zijn, toch?

Luc Ghyselen (76)

Century Media

Tracklist: 1. Faculties Of Time 2. Abandoned Desires 3. Parallax 4. All Is Not Lost Is Long Forgotten 5. The Constant Dissonance 6. Never Again 7. All Consuming Filth 8. Let The Pleasure Destroy Me 9. In Apathetic Isolation 10. The Venom Comes In Droves 11. Despondency