E-L-R: Maenad

Prophecy Productions is een label waar ik altijd formidabele bands terug vind: dit label heeft niet alledaagse bands in portefeuille en geeft bands die niet mainstream zijn de kans. Daarom ben ik altijd nieuwsgierig naar bands die ik niet ken maar dit tot dit label behoren. Als reviewer doe ik daar vaak schitterende ontdekkingen. Met E-L-R is dit niet anders: met hun debuutalbum scheren deze Zwitsers onmiddellijk hoge toppen. Met hun sound situeren ze zich in het post doom genre met ook psychedelische kantjes. Al van bij het eerste nummer doet de band mij aan Wolvennest denken, de Belgische band die een super optreden speelde op Alcatraz. Dit is pure luistermuziek: verwacht geen hard of snel gitaarwerk, grunts, snelle tempowisselingen maar dompel je onder in de ietwat mystieke, zweverige wereld van E-L-R. Als gastzangers horen we Ryanne van Dorst (Dool) en Colin Van Eeckhout (Amenra), bands die ook wat in dit duistere genre vertoeven, al is Amenra toch een flink stuk harder en ruwe. Dit album is wat traag. Sommige nummers komen laat op gang maar hun muziek schept een wat duistere, mystieke sfeer maar dan wel geen sombere, negatieve, wanhopige sound. Eerder een sfeer alsof je door de Zwitserse wouden rondwaart en kennis maakt met dru├»den of andere inheemse bosbewoners. ‘Maenad’ bevat zes topnummers en kan als debuutalbum tellen. Dit is het soort album dat beter en beter wordt na elke draaibeurt. Dompel je onder in de fantastische wereld van E-L-R en kom volledig tot rust en geniet van deze wonderlijke muziek. Een beetje contradictorisch maar van dit soort doom krijg ik een goed, rustig gevoel. Nieuwkomer van het jaar.

Bart Verlinde (90)

Prophecy Productions

Tracklist: 1. Glancing Limbs 2. Devotee 3. Above The Mountains There Is Light 4. Ambrosia 5. Lunar Nights 6. The Wild Shore