Borknagar: True North

Als reviewer krijg je nu en dan eens een nieuw album onder de kiezen van bands die al menige jaren hun sporen hebben verdiend in metalland , maar waarvan je je voor het hoofd slaat dat je hun muziek weinig of niet kent. Borknagar hoort voor mij in dit rijtje thuis. Bij het beluisteren van ‘True North’, inmiddels al het elfde album van deze Noorse band, stond ik perplex. Dit is hemelse muziek, twee honderd procent mijn ding en ik kende die band niet!!! Als enige verzachtende reden kan ik aangeven dat ik geen fan ben van pure black metal wegens te hard, te snel en constant gegrunt. Maar in de loop der jaren heb ik wel afgeleiden van black metal leren waarderen (symphonic black metal, atmospherische black metal). Maar de sound van Borknagar was ik nog niet veel tegengekomen: een sublieme mix van black metal met pure melancholische metal (genre Katatonia), zelfs wat proggy elementen en een geweldige mix van grunt en fenomenale cleane zang. Dit album hakt er bij mij zo in dat ik telkens weer blijf luisteren, terwijl ik nog een pak andere cd’s moet reviewen. ‘True North’ is een aaneenschakeling van topnummers waar snelle black metal in perfecte harmonie gaat met het meer melodieuze en melancholischer werk. En dit ondanks het feit dat de band toch een gedaantewisseling heeft ondergaan: zanger Vintersorg, gitarist Jens Ryland en drummer Baard Koldstad hebben de band verlaten maar ondanks hun immense verdiensten voor de band werden ze door even kwaliteitsvolle muzikanten vervangen. De zang wordt nu verzorgd door ICS Vortex (ex-Dimmu Borgir en Arcturus) en wat kan die man zingen. Vooral de rustiger, melancholische zang kruipt onder je huid. Nummers individueel bespreken doe ik niet: koop deze cd gewoonweg blindelings en geniet van deze grandioze cd. Voor mij de cd van het jaar (al kijk ik wel met hoge verwachtingen uit naar de nieuwe Opeth).

Bart Verlinde (100)

Century Media

Tracklist: 1. Thunderous 2. Up North 3. The Fire That Burns 4. Lights 5. Wild Father’s Heart 6. Mount Rapture 7. Into the White 8. Tidal 9. Voices