Ram: The Throne Within

Een nieuwe Ram? Graag. Dit Zweedse speed metalgezelschap gaat er altijd in bij mij. De Zweden presenteren ons hun zesde langspeler. Je zou misschien denken dat het woord langspeler niet gepast is gezien het beperkt aantal nummers op deze plaat, negen in totaal, maar sommige zijn lekker uitgesponnen zodat we toch tegen de vijftig minuten geRamd worden. Niet erg. De eerste Ram-beurt is er meteen één op halfvolle snelheid. ‘The Shadowwork’ is een lekker nummertje. ‘Blades Of Betrayal’ vervolgens gaat tekeer zoals een Motörhead nummer, beukwerk zonder compromis. ‘Fang & Fur’ neemt over en is zo’n nummer waarbij de gitaarspelers in de band op een rijtje staan te swingen met hun instrument. Het tempo ligt iets lager, het meezinggehalte iets hoger. Accept? Saxon? Zoiets. ‘Violence (Is Golden)’ is vintage eighties cliché. Ik bedoel maar dat je met een vergrootglas zal moeten zoeken naar iets nieuws, maar het nummer loeit uit de speakers alsof je net een machinepistool spervuur moet aanhoren. En geloof me: eraan moet je. ‘The Trap’ is de max. Ondertussen heb ik ook wel door dat Ram ons geen nieuwigheden gaat verkopen, maar zwaar opgepoetste eighties heavy metal van de bovenste plank, die waarop nog het minste stof lag. De nummers zijn aanstekelijk als de pest. Met ‘No Refuge’ mag je je aansteker even tevoorschijn halen en onmiddellijk weer opbergen voor een portie moshen. Dit is het snellere nummer op het album en kan zeker ook beklijven. ‘Spirit Reaper’ is het broertje of zusje zo je wil van ‘Fang & Fur’. ‘You All Leave’ heeft een mooi begin en begint rustig. Dit is de “slow” van de plaat, maar het nummer is best genietbaar. Enforcer deed gelijkaardige dingen op hun laatste, maar helaas tot mijn ergernis. Hier kunnen ze een voorbeeld aan nemen. ‘Ravnfell’ sluit dit zesde album af in stijl. Met negen geslaagde nummers op negen mag je stellen dat Ram zijn best heeft gedaan. Is dit hun beste? Geen idee eerlijk gezegd. Elke Ram-plaat bevat op zijn minst een paar aanstekelijke rockers. Hier krijg je er negen (tenminste in geval van de vinyl of de reguliere CD). Voor de meerwaardezoeker is er een gelimiteerde dubbele cd of tweekleurige vinyl in diverse uitvoeringen. Na twintig jaar staat deze Zweedse band als een huis. En ik eindig graag zoals ze in hun bio meegeven: “Stay metal”.

Frederik Blieck (88)

Metal Blade Records

Tracklist: 1.The Shadowwork 2. Blades Of Betrayal 3. Fang And Fur 4. Violence (Is Golden) 5. The Trap 6. No Refuge 7. Spirit Reaper 8. You All Leave 9. Ravnfell