Vitriol: To Bathe From The Throat Of Cowardice

‘To Bathe From The Throat Of Cowardice’ is het debuutalbum van het Amerikaanse Vitriol, een gezelschap opgestart in Portland, Oregon in 2013. Een drie tracks tellende ep, ‘Pain Will Define Their Death’, uit 2016 zette deze technical death metal band op de muzikale kaart. Genoeg alvast om Century Media te imponeren en Vitriol te tekenen. Vorig jaar was er dan nog de single ‘The Parting Of A Neck’ en dus nu het allereerste full-album dat tien nummers telt. Maar voor de fans van het eerste uur van de band zullen dit maar zes nummers zijn, daar zowel de drie nummers van de ep als de single hier terug te horen zijn. Dit neemt niet weg dat de heren hier een complexe technische death metal neerzetten. Drummer Scott Walker heeft er een immense oplawaai op wat betreft snelle, ja zelfs adembenemende, drumpatronen. Bassist / vocalist Adam Roethlisberger volgt gezwind met al even complexe lijnen op zijn bass. Gitarist / vocalist Kyle Rasmussen zorgt dan weer voor energieke en gedreven riffs, en vingervlug, technisch perfecte gitaarsolo’s die het geheel knap afronden. De snelheid van deze drie heren scheert hoge toppen en nergens kunnen we het drietal op een minder moment betrappen op gebied van agressie en kracht. Death metal fanaten, die ook houden van technisch vernuft, kunnen alvast blindelings toeslaan. Wij vonden het soms zelfs te technisch klinken om volledig overstag te gaan, maar dat belet niet dat ook wij genoten hebben van zo’n vijfenveertig agressief klinkend doodsgeweld en dat we Vitriol vanaf nu goed in de gaten zullen houden.

Luc Ghyselen (75)

Century Media

Tracklist: 1. The Parting Of A Neck 2. Crowned In Retaliation 3. Legacy Of Contempt 4. I Drown Nightly 5. The Rope Calls You Brother 6. A Gentle Gift 7. Violence, A Worthy Truth 8. Victim 9. Hive Lungs 10. Pain Will Define Their Death