Mob Rules: Beast Over Europe

Het Duitse Mob Rules, genoemd naar het gelijknamige Black Sabbath album, werd in 1994 opgestart in Wilhelmshaven door bassist Thorsten Plorin en gitarist Matthias Mineur die ondertussen beiden niet meer tot de line-up behoren. Enkel vocalist Klaus Dirks is er nog bij van de originele line-up. Geen mix van doom en heavy metal echter voor Mob Rules, maar wel een krachtige mix van melodic heavy metal en power metal. Het zorgde alvast voor heel wat populariteit in het thuisland en in Zwitserland. In België daarentegen is de band nog niet zo bekend, maar misschien kan dit live album daar dan verandering in brengen. Mob Rules heeft reeds negen studio-albums op de markt zodat het niet zo moeilijk is om een knappe lijst samen te stellen met nummers die live hun werk zullen doen. En dat is dan ook het geval op deze ‘Beast Over Europe’. Het zeskoppige gezelschap – Klaus Dirks (vocals), Florian Dyszbalis (gitaar), Sven Lüdke (gitaar), Markus Brinkmann (bass), Nikolas Fritz (drums) en Jan Christian Halfbrodt (keyboards) – zorgen hier voor veertien knappe songs – we tellen er gemakshalve de intro ‘Beast Reborn’ maar bij – die een mooie mix vormen van kracht en melodie. De nummers worden energiek en gedreven gebracht en dat zorgt voor een bepaalde vorm van aanstekelijkheid waar het publiek dan ook enthousiast op reageert. Zoals het bijna hoort op een concert bij een melodic heavy metal band is er ook een “aansteker moment”. Daarvoor zorgt de intro, en de outro, van het lang uitgesponnen ‘Dykemaster’s Tale’ dat best wel een mooi opgebouwd en krachtig rockend nummer is. De meezing momenten – ja, die zijn er ook – lukken natuurlijk niet zo goed in de huiskamer, maar het heeft je alvast een idee hoe Mob Rules klinkt tijdens live concerten. Indien je de band dus niet kent is dit uitgelezen kans om kennis te maken met Mob Rules, voor de fans een mooi souvenir van hun favorieten. Zo’n vijfenzeventig minuten lang zorgt het sextet voor een gedreven en krachtige set die een bloemlezing vormt aan nummers uit hun repertoire.

Luc Ghyselen (72)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. Beast Reborn 2. Ghost Of A Chance 3. Somerled 4. Black Rain 5. Sinister Light 6. Dykemaster’s Tale 7. My Kingdom Come 8. The Last Farewell 9. Children’s Crusade 10. On The Edge 11. In The Land Of Wind And Rain 12. Hollowed Be Thy Name 13. Way Back Home 14. Rain Song