Baest: Venenum

Baest is een Deense old school death metal band die in 2015 werd opgestart. In 2016 werd een demo en een ep op de markt gebracht. Die trokken, samen met de krachtige en energieke live concerten de aandacht van het Century Media label. Vorig jaar werd dan een eerste full-album op de markt gebracht. ‘Danse Macabre’ deed het niet onaardig en zorgde ervoor dat Baest op een pak festivals te zien en te horen was. Onder het motto “het ijzer smeden als het heet is” krijgen we nu reeds een opvolger te horen. ‘Venenum’ pikt gewoonweg de draad terug op. Dit betekent krachtige, old school death metal die invloeden van tal van Zweedse bands verraad (het HM-2 geluid), maar ook invloeden van o.a. Morbid Angel, Death en Bolt Thrower laat horen. Van die laatste band covert Baest hier ‘No Guts, No Glory’ waarmee dit album afsluit. Openen doen de heren vlijmscherp met het energieke en krachtige ‘Vitriol Lament’. Het tempo ligt hoog en de vocalen klinken brutaal en bevatten een pak donkere dreiging. Voldoende om ons meteen over de streep te trekken. ‘Gula’ is een pak stroever en laat een pak doom op je los, maar dan wel mooi ingeburgerd in hun dreigende death metal sound. Het tempo wordt dus al meteen ferm gedrukt, maar op gebied van kracht en donkere dreiging wordt geen duimbreed toegegeven. Met ‘Nihil’ zetten ze een beetje tussen de eerste twee nummers wat betreft tempo, terwijl men toch melodie aan kracht en dreiging weet te koppelen. Met het titelnummer, ‘Venenum’, wordt het tempo nog wat opgekrikt wat resulteert in een gedreven en krachtig nummer dat vol energie uit de speakers knalt. ‘Styx’ is dan een kort instrumentaal tussendoortje dat de vaart toch wel wat uit het album haalt. Gelukkig beukt ‘Heresy’ dan weer zwaar en lomp op de deur. De mix van doom en death metal doet het goed. Het tempo wordt weer wat hoger gelegd voor ‘As Above So Below’. De diepe vocalen worden als het ware uitgebraakt, terwijl kracht en melodie elkaar in evenwicht weten te houden. ‘Sodomize’ borduurt daar stevig op verder en ook ‘Empty Throne’ laat geen twijfel bestaan over de kracht van Baest. Wat betreft de coverversie van ‘No Guts, No Glory’: fans van Baest zullen die ongetwijfeld schitterend vinden, fanaten die liever Bolt Thrower horen, zullen eerder de originele versie verkiezen. Maar dit neemt niet weg dat dit een knappe versie is al hoor je overduidelijk dat die een tijdlang eerder werd opgenomen (meer bepaald in 2017). Baest zorgt met ‘Venenum’ voor een waardige opvolger van ‘Danse Macabre’ en lijkt in onze oren ook wat gegroeid, maar het is niet omdat de band nu op handen wordt gedragen in thuisland Denemarken, wat wij dat blindelings moeten volgen. Nee, wij vinden Baest best wel goed, maar top in het genre is dit nog niet.

Luc Ghyselen (78)

Century Media

Tracklist: 1. Vitriol Lament 2. Gula 3. Nihil 4. Venenum 5. Styx 6. Heresy 7. As Above So Below 8. Sodomize 9. Empty Throne 10. No Guts, No Glory