Kayo Dot: Blasphemy

Na het uiteenvallen van Maudlin Of The Well werd in 2003 deze Kayo Dot opgestart, ook al omdat men gevoelig van muzikale richting wilde veranderen. Kayo Dot zorgt voor een sfeervolle benadering van progressive metal en avant garde metal met hier en daar een paar stevige erupties. We gaan eerlijk zijn: we kenden de band niet écht en daar zal deze acht tracks tellende Blasphemy niet veel verandering in brengen wegens het feit dat, na een aantal luisterbeurten, we al vlug terug vergeten zijn hoe ‘Blasphemy’ weer klinkt. Laat ons stellen dat het aangebodene best wel leuk weg luistert, maar het blijft niet hangen. Waarschijnlijk ook al omdat het geheel, naar onze smaak althans, iets te braaf, te weinig krachtig klinkt. We moeten wel toegeven dat het album een pak rust brengt na een drukke en hectische werkdag, én dat de nummers echt wel goed opgebouwd zijn. We zijn er dan ook van overtuigd dat er een heel pak muziekliefhebbers zijn die dit wel écht weten te waarderen, maar ons doet het, helaas, veel te weinig om deze ‘Blasphemy’ van Kayo Dot aan anderen aan te raden.

Luc Ghyselen (65)

Prophecy Productions PRO 252

Tracklist: 1. Ocean Cumulonimbus 2. The Something Opal 3. Lost Souls On Lonesome’s Way 4. Vanishing Act In Blinding Gray 5. Turbine, Hook, And Haul 6. Midnight Mystic Rise And Fall 7. An Eye For A Lie 8. Blasphemy: A Prophecy